Stiri

România va participa la Eurovision în 2023. Suma fabuloasă pe care trebuie să o plătească

Câți bani va trebui să achite România pentru a participa la Eurovision în 2023
România va participa la Eurovision în 2023
Taxa pe care România trebuie să o plătească pentru a participa la Eurovision 2023.

România va participa și la ediția următoare a Eurovision, cea care va avea drept gazdă orașul britanic Liverpool, fiindcă Ucraina nu poate organiza marea competiție muzicală din cauza războiului declanşat de Rusia. Evenimentul va avea loc la Liverpool Arena şi va consta în două semifinale, pe 9 şi 11 mai, şi o finală pe 13 mai 2023.

Citeste si: WRS, despre piesa Ucrainei, câștigătoarea Eurovision 2022: „Nu este pe gustul meu”

Care este suma pe care România trebuie să o achite pentru a participa la Eurovision. Bugetul României pentru Eurovision

România va trebui, așadar, să achite o taxă de participare la Eurovision 2023 către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) în sumă de 115.000 de euro. 

„Decizia a fost deja luată, iar televiziunea publică va organiza din nou competiția internă și va încerca iar o prezență specială la faza internațională.

Cât privește creșterea taxei de participare, despre care a scris inclusiv presa internațională, nu vorbim decât despre o majorare cu 10 sau 15 procente a sumei anuale pe care obișnuiam să o plătim. Nici pomeneală despre o dublare a sumei, așa cum s-a speculat pe ici, pe colo”,
 au precizat sursele din televiziunea publică.

România va participa la Eurovision în 2023
Taxa pe care România trebuie să o plătească pentru a participa la Eurovision 2023

EBU a transmis luna trecută televiziunilor membre că în condițiile în care Rusia a fost dată afară din organizarea competiției și a faptului că aceasta țară avea o cotizație importantă la bugetul anual al competiției, e nevoită să majoreze celelalte taxe anuale ale țărilor participante. Din fericire, România nu a avut de suferit din această cauză.

  „Puțină lume știe, dar nici anul acesta televiziunea publică nu a sărit peste pragul bugetului stabilit inițial. Mai mult, s-a realizat și o mică economie, fără ca nimeni dintre cei implicați în reprezentarea României să aibă ceva de suferit”,  au mai adăugat sursele citate. 

Așadar, bugetul României pentru preselecția națională și pentru participarea la faza de la Liverpool se va ridica la aproximativ 300.000 de euro.

Câți bani va trebui să achite România pentru a participa la Eurovision în 2023
Câți bani va trebui să achite România pentru a participa la Eurovision în 2023

Ce țări au anunțat că nu vor participa la concursul de anul viitor

În replică, cel puțin trei țări europene, Bulgaria, Muntenegru și Macedonia de Nord, au anunțat până în prezent că nu vor participa la Eurovision 2023. De remarcat că toate aceste trei țări nu reușiseră anul trecut să-și trimită reprezentanții în faza finală a celebrei competiții muzicale.

O nouă abordare a concursului: doar publicul va alege piesa care va reprezenta România

În următoarele zile, echipa ESC 2023 va definitiva toate detaliile cu privire la înscrierea pentru Selecţia Naţională, urmând ca acestea să fie comunicate cu prima ocazie. De asemenea, organizatorii propun o modificare în cadrul Selecţiei Naţionale din acest an.

Taxa pe care România trebuie să o plătească pentru a participa la Eurovision 2023
Taxa pe care România trebuie să o plătească pentru a participa la Eurovision 2023

Citeste si: Ministrul Culturii din Ucraina, Oleksandr Tkachenko, crtică juriul ucrainean pentru că nu a acordat puncte reprezentanţilor Poloniei şi Lituaniei: „Este o rușine”

  „Suntem o echipă nouă şi vă propunem un concurs Eurovision diferit, bazat pe transparenţă, profesionalism şi digitalizare. Am schimbat sistemul de vot: doar publicul va alege piesa care va reprezenta România. Şi încă ceva: acest Eurovision va fi on air, pe TVR, şi mult mai prezent decât în trecut în mediul online, pe reţelele de social media”, a declarat Mihai Predescu, manager de proiect al ESC 2023.