Stiri

Bulgaria nu va participa la Eurovision 2023. Care este motivul retragerii

eurovision 2023
Trei țări au anunțat că nu vor participa la Eurovision 2023  [Sursa foto: Eurovisionworld.com ]
Bulgaria a anunțat că nu va participa la concursul Eurovision de anul viitor.

A fost anunțată lista celor 37 de țări care vor participa la Eurovision în anul 2023, cu trei mai puține decât anul precedent. Bulgaria este cea de-a treia țară care și-a anunțat retragerea din concursul așteptat de toți europenii și nu numai. Celelalte două țări sunt Macedonia de Nord și Muntenia. Următoarea ediție a concursului va avea loc în Liverpool, în Marea Britanie.

BBC a anunțat că Macedonia de Nord, Bulgaria și Muntenegru au renunțat din cauza măririi taxei de participare la Eurovision.

Țărilor li s-a cerut să plătească o taxă mai mare pentru a acoperi pierderile cauzate de interdicția de participare îndreptată împotriva Rusiei. Din cauza invaziei în Ucraina, dreptul Rusiei de a mai participa la Eurovision i-a fost luat. Rusia obișnuia să fie un contributor financiar semnificativ la producție, motiv pentru care costurile sunt acum mai mari.

Citeste si: Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina: „Siguranța tuturor trebuie să fie primordială”

Suma pe care fiecare radiodifuzor participant o plătește pentru a se înscrie la Eurovision nu a fost făcută publică, dar costul total între toți participanții se ridică în mod obișnuit la aproximativ 5-6 milioane de euro. Gazda evenimentului contribuie cu o sumă suplimentară.

„EBU se angajează să mențină costurile de participare la Eurovision Song Contest cât mai accesibile posibil. Fiecare radiodifuzor participant plătește o taxă care este calculată în funcție de numărul de țări care concurează în spectacolul din acel an și de contribuția lor totală la calitatea de membru al EBU. Taxele anuale de membru și abonamentele sunt calculate în funcție de factori care iau în considerare dimensiunea relativă și statutul financiar al membrului", au declarat organizatorii Eurovision, pentru BBC, potrivit Agerpres.

În ediția din anul 2022, niciuna dintre cele trei țări, Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru, nu s-au calificat mai departe de semifinalele Eurovision-ului.

eurovision 2023
EBU a confirmat lista celor 37 de participanți pentru concursul din 202[Sursa foto: Eurovisionworld.com ]

Lista completă a țărilor participante la Eurovision în 2023

Cea de-a 67-a ediție a competiției internaționale se va desfășura în orașul britanic Liverpool, între 9 și 13 mai. Orașul va găzdui delegațiile a 37 de națiuni.

Liverpool a fost ales drept oraș gazdă în parte datorită „ofertei sale culturale care plasează Ucraina în centrul” evenimentului de anul viitor, a mai declarat BBC.

Lista completă a țărilor participante la Eurovision 2023 sunt: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Cipru, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Goergia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina, Marea Britanie.