Stiri

Psihologia culorilor. De ce poartă medicii uniforme colorate

De ce poartă medicii uniforme colorate
De ce poartă medicii uniforme colorate [Sursa foto: freepik.com]
Află care sunt culorile cel mai des utilizate la uniformele medicale și ce ne transmit acestea!

Uniformele medicale au fost de la începuturi albe și în continuare, aceasta rămâne cea mai utilizată culoare în sistemul de sănătate. Albul este asociat cu igiena și ne transmite încredere. Totuși, în multe cazuri, prea mult alb ne poate crea o senzație de neliniște și chiar anxietate și acesta este și motivul pentru care de câțiva ani, medicii au început să poarte uniforme colorate, precum cele de aici.

Există o psihologie a culorilor, care joacă un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. Fiecare nuanță ne poate influența într-un anumit fel starea și comportamentul și ne poate transmite o anumită stare. Medicii apelează la uniforme colorate în primul rând pentru a le transmite pacienților o stare de bine, pentru a-i încuraja și pentru a-i face să se simtă confortabil. În același timp, este important ca și ei să se simtă bine în uniformele pe care le poartă.

Fiecare culoare are proprietăți unice și ne modifică într-un anumit fel starea. Iată ce influență au cele mai utilizate culori în uniformele medicale:

Verde

Este o culoare pe care o asociem cu natura și poate că și de aceea, efectul pe care îl are asupra noastră este unul de calm și liniște. De altfel, după clasicul alb, verdele cu nuanțele lui diferite este cel mai des utilizat în confecționarea uniformelor medicale. Potrivit Very Well Mind, verdele este o culoare a optimismului, care ne transmite încredere, componente extrem de importante în relația medic-pacient.

Albastru

Este o culoare percepută în mod diferit de oameni. Pentru unii înseamnă liniște și calm, pentru că este asociată cu marea și cerul senin, care înseamnă vacanță. Din acest motiv, primul efect dovedit este cel de calmare. Pentru alții, albastrul înseamnă seriozitate. De asemenea, o serie de studii sugerează că albastrul stimulează creativitatea. Datorită acestor efecte, albastrul este o a doua culoare regăsită frecvent în uniformele medicale. 

Roșu

Roșul captează atenția, ne transmite un sentiment de căldură, dar, în același timp, prea mult roșu poate fi asociat cu sângele, mai ales dacă îl regăsim în spitale, la uniformele medicilor. Acesta e și motivul pentru care este utilizat cu măsură și în combinație cu alte culori la halate medicale.

Roz

Este o culoare a copilăriei și feminității. Tot ce este roz ne transmite un sentiment bun, de calm și liniște și chiar ne poate face să zâmbim. Din acest motiv, este culoarea ideală pentru uniformele medicilor pediatri.

Galben

Studiile spun că galbenul acționează ca antidepresiv. Prima dată când vezi ceva galben, gândul ți se duce la soare și la căldura pe care o răspândește. Dacă ne expunem la culoarea galben, organismul nostru eliberează un neurotransmițător numit serotonină, care este strâns legat de sentimentul de fericire. În plus, psihologii spun că este o culoare care ne sporește capacitatea de concentrare.