Stiri

Primul pacient care a folosit un nou dispozitiv de „citire a minții”. Rezultatele sunt uimitoare

pacient dispozitiv „citire a mintii”
Primul pacient cu un nou dispozitiv de „citire a minții” [Sursa foto: Captura Video]
Un dispozitiv implantat i-a permis unui bărbat să-și traducă semnalele creierului în cuvinte scrise.

Au fost înregistrate rezultate bune în ceea ce privește prima testare a unui nou dispozitiv de „citire a minții”. Primul pacient a fost un bărbat care a dezvoltat paralizie și și-a pierdut capacitatea de a vorbi în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 20 de ani.

Prin intermediul aparatului, el a putut să comunice folosind un sistem care traduce semnalele electrice ale creierului său în litere individuale, permițându-i să creeze cuvinte și propoziții întregi în timp real.

Citește și: Dimineața Nebună: Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a anunțat o „mobilizare parțială” a țânțarilor de luptă- AUDIO

Pentru a folosi dispozitivul, care primește semnale de la electrozii implantați în creierul său, bărbatul încearcă în tăcere să spună cuvinte de cod care înlocuiesc literele alfabetului.

pacient citire a mintii
Primul pacient cu un nou dispozitiv de „citire a minții”[Sursa foto: Captura Video]

Cuvintele de cod provin din alfabetul fonetic NATO

Cuvintele de cod pe care pacientul le-a folosit provin din alfabetul fonetic NATO, în care „alpha” reprezintă litera A, „bravo” pentru B și așa mai departe, potrivit unui raport publicat în Nature Communications.

„Alfabetul fonetic NATO a fost dezvoltat pentru comunicarea pe canale zgomotoase. Aceasta este situația în care ne aflăm, când ne aflăm în acest mediu zgomotos de înregistrări neuronale”, a declarat Sean Metzger, primul autor al studiului și doctorand la Universitatea Berkeley din California.

Cercetătorii au încercat inițial să folosească litere individuale în loc de cuvinte de cod, dar sistemul lor a întâmpinat probleme în a distinge litere similare fonetic, cum ar fi B, D, P și G.

dispozitiv citire a mintii
Pacientul a reușit să producă propoziții dintr-un vocabular de peste 1.150 de cuvinte[Sursa foto: Captura Video]

Care au fost rezultatele date de primul pacient

Bărbatul a reușit să producă propoziții dintr-un vocabular de peste 1.150 de cuvinte cu o viteză de 29,4 caractere pe minut, sau aproximativ șapte cuvinte pe minut. Dispozitivul decodor a făcut ocazional greșeli când și-a transpus activitatea creierului în litere, arătând o rată medie de eroare a caracterelor de 6,13%.

Pentru a se conecta la decodor, participantul trebuie să fie conectat fizic la dispozitiv printr-un port care iese prin pielea scalpului său. Cercetătorii sunt pozitivi în ceea ce privește acest proces și își doresc ca, în viitor, acest sistem să fie complet wireless, potrivit Live Science.

Bărbatul a intrat în procesul BRAVO la vârsta de 36 de ani, moment în care a fost operat pentru a avea o rețea de 128 de electrozi așezați pe suprafața creierului. În mod crucial, acești electrozi se află deasupra unei regiuni a cortexului cerebral ridat care controlează mușchii tractului vocal, instruindu-i să se miște și astfel să producă sunete specifice, mai transmite sursa citată mai sus.