Stiri

Povestea Cazinoului din Constanța: A fost construit în șase ani, la iniţiativa regelui Carol I

Povestea Cazinoului din Constanța: A fost construit în șase ani, la iniţiativa regelui Carol I
Povestea Cazinoului din Constanța [Sursa foto: PixaBay]
Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanța. Iată etapele prin care a trecut impresionantului edificiu ce a devenit simbolul orașului de la malul mării.

Cazinoul din Constanța este o emblemă a orașului, care cucerește de fiecare dată turiștii ce ajung în apropiere, mai ales datorită legendelor care s-au strâns în jurul său. Cazinoul, construit la inițiativa Regelui Carol I, are o istorie fascinantă, dar care nu este cunoscută de foarte mulți oameni în prezent. În acest loc de poveste s-au născut povești de iubire și au avut loc multe tragedii, dar construcția Art Nouveau a rezistat în ciuda trecerii timpului.

Iată etapele prin care a trecut una dintre cele mai importante clădiri de la noi din țară. 

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Constantin și Elena 2023?

Povestea Cazinoului din Constanța: A fost construit în șase ani, la iniţiativa regelui Carol I
Fascinanta poveste a Cazinoului, construit la inițiativa lui Carol I[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Horoscop zilnic, 18 mai 2023: Zodiile care au noroc în dragoste în perioada următoare

Fascinanta poveste a Cazinoului din Constanța 

Cazinoul din Constanța are o istorie extrem de bogată în spate, fiind o construcție care a atras atenția turiștilor, dar și oamenilor politici, care și-au dorit fie să îl protejeze, fie să îl distrugă. Clădirea a trecut prin mai multe etape pentru a ajunge la forma de astăzi, care este apreciată de toși românii. Iată care sunt acestea: 

Povestea Cazinoului din Constanța: A fost construit în șase ani, la iniţiativa regelui Carol I
Cazinoul din Constanța [Sursa foto: Unsplash]

  • Kusraalul, primul cazinou care a fost construit în Constanța

Primnul cazinou care a fost construit în 1880 în Constanța, cunoscut drept Kursaal, era amplasat lângă Farul Genovez și un

chioșc de belvedere. Denumirea de Kursaal înseamnă sală de relaxare, astfel că această clădire a fost prima clădire publică destinată distracției și schimburilor culturale. Construcția a fost realizată din lemn și din paiantă, însă în 1891, o furtună i-a smul acoperișul, iar un an mai târziu a fost demolat în urma unei decizii a Consiliului Comunal. 

Citește și: Cele mai frumoase palate din București și împrejurimi: Imagini desprinse din povești!

  • Casin

Casin este precursorul Kursaalului, fiind construit tot pe Bulevardul Regina Elisabeta, pe locul fostului Acvariu, astfel încât să poată fi observate de pe terasele sale, faleze, marea și portul. Unul dintre cei mai buni arhitecți ai vremii, care a avut șansa să se plimbe prin încăperile sale este Cosntantin Creangă, fiul lui Ion Creangă și tatăl lui Horia Creangă. Povestea Casinului nu a durat prea mult, deoarece construcția din lemn pe un parter de piatră a fost dezmembrată în anul 1990. 

Povestea Cazinoului din Constanța: A fost construit în șase ani, la iniţiativa regelui Carol I
Etapele prin care a trecut Cazinoul din Constanța[Sursa foto: Facebook]

  • Cazinoul Comunal

În anul 1904, Primăria Constanța a demarat procedurile necesare pentru construirea unui cazinou, astfel că a fost încheiat un contract cu arhitectul Daniel Renard. După mai multe controverse, se pare că Petre Antonescu este cel care ar fi trebuit să proiecteze edificiul, inspirându-se din tradițiile românești. Carol I a fost unul dintre semnatarii actului de fundație, care va purta numele de Cazinoul Comunal Carol I. Cu toate acestea, planurile inițiale nu au fost respectate, iar construcția i-a revenit lui Daniel Renard, care a renunțat la motivele autohtone în favoarea unor decorațiuni care au încărcat și mai mult aspectul cazoinoului. Clădirea a fost inaugurată în anul 1910.