Stiri

Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România şi cum trebuie să ne potrivim ceasurile?

Ora de vară 2022 Când se schimbă ora în România şi cum trebuie să ne potrivim ceasurile
[Sursa foto: Facebook ]
Ora de vară 2022: Săptămâna aceasta, România trece la ora de vară. Schimbarea orei va avea loc în ultimul weekend al lunii martie din 2022.

Ora de vară 2022: În acest weekend, România trece la ora de vară. Schimbarea se va produce în noaptea de sâmbătă, 26 martie 2022, spre duminică, 27 martie 2022. Ceasurile se dau atunci înainte cu o oră.

Ora de vară 2022: Când se schimbă ora în România

Ca în fiecare an, în ultimul weekend din luna martie România trece la ora de vară. Aşadar, în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi cu o oră mai puţin.

Astfel, ceasurile se dau înainte cu o oră, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Asta înseamnă că ultima zi din această săptămână va fi şi cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore, iar românii vor dormi mai puţin cu o oră.

Ora de vară 2022 Când se schimbă ora în România şi cum trebuie să ne potrivim ceasurile

Odată cu această schimbare se va mări şi diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT). Astfel, diferenţa va creşte de la două, la trei ore. Unul dintre beneficiile trecerii la ora de vară este reprezentată şi de faptul că ne vom bucura mai mult de lumina soarelui. Trecerea la ora de iarnă se va face în ultimul weekend din luna octombrie. Atunci, ora 04:00 va deveni ora 03:00 şi acea zi va avea 25 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Cum a fost introdusă ora de vară

În mod surprinzător, un entomolog a venit cu ideea trecerii la ora de vară. George Vernon Hudson a realizat că are nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi i-a venit această idee în 1895. Totuşi, abia în 1916 s-a întâmplat ca prima ţară să adopte această schimbare. Nemţii au fost primii care au trecut la ora de vară şi au urmat britanicii, belgienii şi danezii. Schimbarea se produce acum în toată Europa, mai puţin în Islanda. În România, 1932 a fost anul în care s-a trecut la ora de vară.

Citeste si: Când este echinocțiul de primăvară în 2022. Data în care ziua va fi egală cu noaptea