- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Noua lege europeană: Clienții restaurantelor pot veni cu recipiente de acasă pentru a-și lua mâncarea rămasă

Anul 2025 aduce o serie de schimbări pentru HoReCa. Noua lege europeană, menită să reducă risipa, prevede ca în restaurante și cafenele să fie implementat un sistem prin care clienții să poată lua mâncarea rămasă și băuturile acasă în propriile recipiente. Măsura a fost publicată în Monitorul Oficial al Uniunii Europene, astfel că va fi aplicată și în România în curând. Iată până la ce dată trebuie să fie implementată.
Citește și: Gala Premiilor Grammy 2025: Beyonce și Kendrick Lamar scriu istorie! Lista principalilor câștigători
Restaurantele sunt obligate să ofere clienților posibilitatea de a lua la pachet mâncarea în propriile recipiente [Sursa foto: PixaBay]
Clienții restaurantelor își vor putea lua acasă mâncare rămasă în propriile recipiente. Până când trebuie să fie implementată măsura?
Românii își vor putea aduce propriile recipiente pentru a lua acasă mâncarea și băutura rămase de la restaurante, cafenele sau cantine. Această măsură poate fi considerată o nouătate pentru mulți, însă la unele cafenele clienții obișnuiau de ceva timp să vină cu termosuri sau căni reutilizabile pentru a evita paharele de unică folosință.
Această schimbare trebuie să fie implementată în toate restaurantele până la data de 12 februarie 2027, astfel că proprietarii au ceva timp la dispoziție pentru a găsi un sistem care să funcționeze pentru ei și clienții lor. Comercianții sunt obligați să informeze cumpărătorii prin pancarte sau panouri cu privire această măsură.
Din 2025, clienții restaurantelor își vor putea lua acasă mâncarea rămasă în propriile caserole [Sursa foto: freepik]
Ce alte schimbări vor avea loc în restaurante?
Având în vedere că Uniunea Europeană vrea să reducă consumul de ambalaje de plastic până în 2030, în următoarea perioadă vor fi implementate și alte schimbări. Până în 2028, firmele din HoReCa vor fi obligate să ofere posibilitatea de a primi mâncarea comandată în ambalaje reutilizabile, fără să crească prețurile.
De asemenea, din 2030 comercianți vor fi nevoiți să ofere spre vânzare 10% din produse într-un format de ambalaj reutilizabil.„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă. Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în regulamentul UE, potrivit gandul.ro.