Stiri

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision: „Votul politic, pe simpatii sau vecinătăţi, nu are legătură cu muzica"

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision: „Votul politic, pe simpatii sau vecinătăţi, nu are legătură cu muzica
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision
Lucian Romașcanu a comentat scandalul de la concursul muzical Eurovision 2022.

Competiția Eurovision din acest an a generat mari controverse! De-a lungul concursului muzical, au apărut suspiciuni de fraudă, iar ulterior, juriile din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale de organizatorul concursului. O reacție în acest sens a venit și de la Ministrul Culturii. Lucian Romașcanu a declarat, luni, că aşteaptă rezultatul unei anchete şi îşi doreşte ca TVR să nu fie implicată în scandalul eliminării punctajului juriului românesc de la Eurovision. De asemenea, oficialul a mărturisit că nu a vorbit nici cu conducerea televiziunii publice, însă în opinia sa, un fenomen cultural a ajuns să fie politizat din ce în ce

mai mult, ministrul dând exemplu situația Ucrainei. 

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Eda Marcus, noi dezvăluiri despre scandalul voturilor de la Eurovision 2022: „Am dat 12 puncte Moldovei. Au avut punctajul nostru de vineri seara”

„Mai mult ca oricând, cred că este absolut necesară o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, unele care sa pună publicul pe primul loc, iar votul oamenilor să conteze cu adevărat! Împărţirea politică a voturilor- pe care o vedem de ani de zile- nu are nicio legătură cu menirea pe care acest concurs ar trebui să

o aibă. Deja se politizează mult prea mult un fenomen care a debutat ca fiind unul cultural, cu scopul de a uni şi de a consolida relaţiile dintre ţările Europei şi nu de a le dezbina!
Cel mai trist este că excesul de zel al unor decidenţi a făcut, de fapt, rău Ucrainei care trebuia să câştige, sau să piardă, exclusiv prin merite artistice. Votul politic, pe simpatii sau vecinătăţi, nu are legătură cu muzica.
Asta nu implică România sau Moldova din evidentul motiv că suntem acelaşi popor, aceeaşi cultură. Într-un Eurovision reformat poate România şi Moldova ar trebui să propună o singură piesă în competiţie. În concluzie, aşteptăm rezultatele unei anchete şi tot ce îmi doresc este că TVR să nu fie implicată”
, a declarat Lucian Romaşcanu.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, despre scandalul de la Eurovision[Sursa foto: Facebook]

Reacția ministrului Culturii din Republica Moldova

O reacție în acest sens a venit și din partea lui Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova. Oficialul a adăugat că nu știe concret ce s-a întâmplat acolo însă rezultatele nu au legătură cu lumea politică.

Citeste si: TVR reacționează după ce votul României la Eurovision a fost anulat! Juriul din România a dat punctaj maxim Moldovei

„Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar nu sunt un fan al Eurovision, (…) această competiție nu e nici festival muzical, nici competiție sportivă. (…) Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală, de neam. Acest punctaj maxim sau minim e doar un joc, nu ar demonstra o unitate sau o lipsă a ei”, a adăugat Sergiu Prodan.