- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4

Cercetările recente arată că persoanele care fac parte din generațiile tinere au ajuns să fie epuizate de muncă mai devreme decât ar fi trebuit, astfel că au început să viseze la micropensionare. Acest concept a prins tot mai multă popularitate în ultimii ani, deoarece le oferă angajaților oportunitatea de a lua scurte pauze, de a-și urma pasiunile sau de a porni noi afaceri. Iată ce reprezintă, de fapt, micropensionarea, dar și cum poți beneficia de ea.
Beneficiile aduse de micropensionare pe termen lung [Sursa foto: PixaBay]
Ce este micropensionarea?
Termenul de pensionare se referă la odihna de care se bucură persoanele trecute de o anumită vârstă, care timp de zeci de ani au mers la serviciu. Tineri se gândesc tot mai mult la acea perioadă a vieții lor, iar trecerea lentă a timpului și epuizarea care vine mai devreme decât ar trebui, îi determină să opteze pentru micropensionare.
Micropensionarea a devenit populară în ultimii ani în rândul generației Z și Millenials din dorința de a evita burnout-ul, pentru a stabili un echilibru între muncă și viața personală, fiind adoptată mai ales de persoanele care nu pot ține pasul cu ritmul intens de muncă sau care nu concep că următoarele decenii vor fi nevoite să le petreacă la serviciu.
Cei care optează pentru micropensionare o fac fie pentru a se odihni o perioadă și a se concentra asupra pasiunilor lor, cât și pentru a se folosi de timpul liber în scop eficient, de exemplu pentru lansarea unei noi afaceri sau descoperirea unor noi modalități de a face bani. În ultimii ani s-a observat tendința ca tot mai mulți tineri să pună bunăstarea personală pe primul loc, astfel că pentru scurte perioade aleg să renunțe la locul de muncă și veniturile constante. Cu trecerea timpului, micropensionarea ar putea duce la schimbări în ceea ce privește politicile de lucru, cum ar fi introducerea unor concedii sabatice plătite sau a unor programe mai flexibile, potrivit playtech.ro.„Fie că tinerii folosesc timpul liber pentru a călători, pentru a se bucura de o pauză binemeritată de la muncă sau pentru a se ocupa de alte pasiuni, micropensionarea prinde tot mai multă popularitate. Aceștia pun accentul pe sănătatea mintală, împlinirea personală și experiențele semnificative și nu pe progresul în carieră”, spune Guy Thornton, fondatorul Practice Aptitude Tests, potrivit Forbes.
Citește și: Cine este cunoscuta interpretă de muzică de petrecere care a intrat în "Casa Iubirii"
Află cum poți beneficia de micropensionare și ce beneficii aduce [Sursa foto: PixaBay]
Cum poți beneficia de micropensionare?
Experții arată că tinerii care lucrează în medii ce oferă opțiuni sabatice, dar și cei pentru care nu reprezintă o problemă să renunțe la locul de muncă pentru o perioadă pot beneficia de micropensionare. Persoanele care decid să ia o pauză din carieră sunt încurajate să-și achite mai întâi datoriile și să își pregătească o sumă de bani pentru perioada în care nu vor avea venituri constante, astfel încât să aibă în continuare sentimentul de siguranță și stabilitate.
Guy Thornton adaugă că rețelele de socializare au jucat un rol important în încurajarea tinerilor să ia o pauză de la muncă. „A amplificat dorința lor de a profita de oportunități și experiențe memorabile pe măsură ce acestea apar în viața lor, de a explora lumea, de a-și urma hobby-uri sau de a se angaja în proiecte personale în timp ce sunt tineri și capabili fizic”, a spus acesta.
Thornton susține că micropensionarea ar putea întrerupe temporar veniturile constante, însă ar putea prelungi viața. În plus, conceptul ar putea spori semnificativ economiile generale pentru pensii. El citează un sondaj recent efectuat pe 6.000 de persoane, care dezvăluie că 45% dintre acestea se așteaptă să lucreze peste vârsta medie de pensionare. Deși poate fi descurajant să lași o carieră în urmă, Thornton subliniază că progresul tehnologiei din ultimii ani a făcut mai simplă căutarea unui loc de muncă. „Acest lucru a redus teama de a pierde progresul în carieră după o pauză”, afirmă el.