- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4

Săptămâna Patimilor marchează o perioadă de pregătire sufletească pentru întâmpinarea Învierii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Fiecare zi are o semnificație aparte pentru credincioși, care au grijă să facă ultimele pregătiri pentru Paște, dar și să meargă la biserică pentru a participa la denii. În Marțea Mare, care pică pe 15 aprilie în 2025, se citește Pilda Celor 10 Fecioare. Iată ce semnificație are aceasta și la ce oră începe slujba la biserică.
Citește și: Cu ce se ocupă, de fapt, în realitate Moldo, concurentul de la "Casa Iubirii"
La ce oră începe Denia din Marțea Mare?
Deniile sunt slujbe speciale, ce își au originea în limba slavonă, de la „vdenie”, care se traduce priveghere sau slujbă nocturnă. Acestea amintesc de evenimentele importante care au avut loc înainte de Învierea Domnului și se săvârșesc seara, în ajun, în bisericile din toată țara.
În Marțea Mare se citește Pilda Celor 10 Fecioare [Sursa foto: Facebook]
La Denia din Marțea Mare se citește Pilda Celor 10 Fecioare. Aceasta prezintă 10 fecioare, 5 înțelepte și 5 neînțelepte, care îl așteaptă pe mire. În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată unei nunți, el fiind mirele, apostolii, prietenii lui, iar biserica, mireasa, potrivit creștinortodox.ro.
Fecioarele ies în întâmpinarea mirelui, așa cum e obiceiul la evrei, însă acesta întârzie și ele adorm. La miezul nopții se vestește venirea mirelui, însă fecioarele neînțelepte nu mai au untdelemn. Acestea cer de la fecioarele înțelepte, însă ele refuză să împartă untdelemnul lor. După ce fecioarele pleacă să ia untdelemn, sosește mirele. Când acestea se întorc, ușa este închisă și nu mai pot intra. Pilda se încheie astfel: "Privegheați și vă rugați, ca nu stiți ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului".Pilda este menită să arate credincioșilor importanța pregătirii pentru Judecata de Apoi. De asemenea, aceasta ne învață că nicio virtute nu este suficientă dacă nu este însoțită de milostenie și fapte bune față de aproapele.
Tradiții și obiceiuri în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor
În Marțea Mare, românii continuă curățenia pentru Paște. Aceștia spală rufe, curăță mobila din casă, aerisesc, fac mici reparații sau munci mai grele în gospodărie pentru ca aceasta să arate impecabil pentru Învierea Domnului. Gospodinele acordă o importanță deosebită curățeniei, mai ales că o veche superstiție spune că dacă locuințele lor vor întâmpina marea sărbătoare, fiind murdare și dezordonate, acestea vor fi blestemate.
Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică pentru a participa la Denie. Cei care nu au timp sau nu pot ajunge din diferite motive, este bine să rostească o rugăciune și să aprindă o lumânare acasă. Postul continuă și devine mai aspru pentru creștini în Săptămâna Mare. Unii dintre ei aleg să țină chiar post negru, începând de luni, și să nu mânânce nimic de la răsărit până la apus. De asemenea, aceștia au grijă să fie mai darnici cu cei din jur și să nu le întoarcă spatele celor care au nevoie de ajutor.
În trecut, bărbații încheiau în Marțea Mare treburile la câmp, astfel încât să-și poată ajuta soțiile cu ultimele pregătiri pentru Paște în gospodărie. Se spunea că cei care țineau cont de acest obicei aveau parte de belșug în următoarele luni. O veche superstiție arată că spălatul în această zi aduce sănătate și îi scapă pe credincioși de boli.
Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă în Marțea Mare[Sursa foto: Freepik ]
Citește și: Cât costă un bilet la concertul lui Jennifer Lopez din Piața Constituției din iulie 2025
Ce nu e bine să faci în Marțea Mare?
Credincioșii nu au voie să consume mâncăruri cu urzici sau oțet, deoarece Iisus a fost bătut cu urzici și în loc de apă i s-au umezit buzele cu oțet. Aceștia nu trebuie să lenevească, deoarece în Marțea Mare sunt nevoiți să finalizeze curățenia în case. De Miercuri, aceștia nu mai au voie să muncească, ci sunt încurajați să meargă la biserică și să se roage mai des. O veche surpersiție arată că nu e bine să se spargă nuci, deoarece acestea vor fi seci sau greu de decojit. De asemenea, în Marțea Mare nu se încep proiecte importante și nu e bine ca românii să se certe cu apropaiții.