Stiri

Locuitorii din Arad au văzut pe cer nori extrem de neobișnuiți. Motivul pentru care s-au format: "Sunt asociați cu fenomenele de instabilitate"

FENOMENUL „NORI CUMULONIMBUS”
FENOMENUL „NORI CUMULONIMBUS”,  [Sursa foto: Facebook]
Elena Mateescu, director ANM, a explicat ce înseamnă fenomenul "NORI CUMULONIMBUS”, care s-a petrecut la Arad. Avertismentul făcut de meteorolog!

Un fenomen meteo a fost surprins de mai mulți locuitori din Arad care au observat și fotografiat apariția senzațională de pe cer. Mai exact, este vorba despre o formațiune noroasă care a creat niște linii neobișnuite pe cerul României. Mai exact, fenomentul este cunoscut sub numele de Shelf cloud, ceea ce înseamnă nori- sertar, formă similară cu cea a unui sertar, sau Cumulonimbus Capillatus Arcus. Pe data de 4 septembrie, Elena Mateescu, director ANM, a explicat de ce au locuitorii din Arad au văzut pe cer norii extrem de neobișnuiți.

Potrivit declarațiilor sale, norii cumulonimbus s-au format din cauza faptului că o masă de aer cald s-a întâlnit cu una de aer rece, la Arad. Acest tip de nori prevestesc furtuna și vin la pachet cu instabilitate atmosferică accentuată. 

„Sunt nori de furtună, nori cumulonimbus, care în traducere ar însemna nori de tip sertar, care se dezvoltă atunci când se face schimbul de masă de aer cald și rece, pentru că aerul cald în față are o mișcare ascendentă lentă, fiind înlocuit de aerul rece care se prăbușește în spatele benzii formate pe cer. 

Sigur că această bandă, așa cum spuneam, reprezintă practic zona de contact dintre mișcarea ascendentă a aerului cald și cea descendentă din spate a aerului rece. Sunt prevestitori de furtună și sunt asociați cu fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată. Într-adevăr, sunt spectaculoși, având în vedere modul de producere, practic geneza lor și modul cum aerul cald este înlocuit de aerul rece și practic prăbușirea care determină acea bandă formată pe cer”,   a declarat Elena Mateescu, director ANM.

ce  înseamnă fenomenul "NORI CUMULONIMBUS”, care s-a petrecut la Arad.
ce înseamnă fenomenul "NORI CUMULONIMBUS”[Sursa foto: wikipedia]

Citește și: Horoscop zilnic, 6 septembrie 2023: Berbecii trebuie să evite conflictele ce țin de familie, mai ales cu partenerul de cuplu. Balanțele descoperă cât de utile sunt limitele potrivite în viața lor financiară

Directorul ANM a explicat cum va fi vremea

„În special intensificările de vânt vor fi de interes pentru că începând din această seară, de la ora 21:00 până mâine (astăzi, 5 septembrie, n.r.)

la 10, vorbim și de o atenționare meteorologică de cod galben pentru partea de nord-est a Munteniei, sud-vestul Moldovei, zona Carpaților de Curbură, precum și zona litoralului, acolo unde rafalele vor fi cuprinse între 50 – 65km/h. Nu excludem ca pe parcursul zilei de azi să avem intensificări de scurtă durată și în partea de vest-sud-est a țării, cu viteze de 40-50km/h iar mâine, în special în sud-est.  Din punctul de vedere al precipitațiilor, atât ca și arie, cât și a cantităților, mâine vremea se va ameliora. Rămân de interes valorile regimului de temperaturi, mâine între 21 până la 30 de grade , a explicat Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3 CNN.