Stiri mondene

„Heart on My Sleeve”, piesa lansată de Drake și The Weeknd, eliminată de pe platformele de streaming. Cea mai mare casă de discuri din întreaga lume a venit cu un avertisment: ”Nu vom ezita să luăm măsuri”

Piesa lui Drake cu The Weeknd compusă de AI retrasă de pe platformele de streaming
Drake și The Weeknd
O melodie creată de Inteligența Artificială, care pare cântată de Drake și The Weeknd a fost scoasă rapid de pe platformele de streaming, lucru care i-a șocat pe fani.

O piesă lansată vineri, în care un program de inteligență artificială (AI) a imitat vocile cântăreților Drake și The Weeknd, a fost retrasă de pe aplicațiile de streaming după ce casa de producție care reprezintă ambii artiști a acuzat încălcări ale drepturilor de autor, relatează  BBC.

Melodia, numită „Heart on My Sleeve”, a fost eliminată de pe TikTok, Spotify și YouTube

Între timp casele de discuri, mai precis Universal Music Group au pus presiune pe Spotify, TikTok şi YouTube pentru a înlătura track-ul. Motivul? "Încălcare de drepturi de autor folosind AI generativ".

De fapt track-ul a fost postat pe TikTok de un utilizator numit Ghostwriter977 şi partajat pe serviciile de streaming sub numele de artist Ghostwriter. Cântecul a devenit viral înainte de a fi retras de pe serviciile de streaming de UMG, care a condamnat întâmplarea. Pe Spotify a fost ascultată de 629.439 de ori înainte să fie retrasă, ceea ce este echivalent cu un venit de 1.888 de dolari pentru creator.

Citește și: Anii întregi de muncă și creație au dat roade! The Weeknd deține titlul „Guinness World Records” pentru cel mai popular artist din lume. A întrecut-o pe Shakira

Casa de producție Universal Music Group, care reprezintă ambii artiști, a criticat platformele de streaming pentru faptul că au găzduit această piesă: "Platformele au responsabilitatea legală și etică de a preveni folosirea serviciilor lor în moduri care pot dăuna artiștilor.(...) Antrenarea unor programe AI generative prin folosirea muzicii artiștilor noștri (ceea ce reprezintă atât o violare a acordurilor noastre, cât și o violare a drepturilor de autor) precum și disponibilitatea acestui conținut ilegal creat de AI pe platformele furnizorilor de conținut digital ne face să ne întrebăm de care parte a istoriei vor să fie cei implicați în ecosistemul muzicii. De cea a artiștilor, a fanilor și a creativității umane sau de partea falsurilor, a fraudei și negării pentru artiști a plăților care li se cuvin".

Avertismentul Universal Music și problema drepturilor de autor

Mult mai duri au fost însă reprezentanții Universal Music Group. Aceștia au cerut serviciilor de streaming, inclusiv Spotify și Apple Music, să împiedice companiile de inteligență artificială în a le mai accesa bibliotecile.

„Nu vom ezita să luăm măsuri pentru a ne proteja drepturile noastre și pe cele ale artiștilor noștri”, a avertizat UMG în e-mailul, obținut pentru prima dată de Financial Times.

Drake are probleme cu AI
Drake are probleme cu AI

A doua oară într-o săptămână când Drake are probleme cu AI

Este a doua problemă a lui Drake cu o melodie generată de AI într-o singură săptămână. Vineri, rapperul canadian a abordat o versiune a piesei ”Munch” a rapperului american Ice Spice care conținea un vers fals al lui. „Acesta este AI final”, a scris el într-o poveste pe Instagram.

Citește și: The Weeknd a lansat piesa "Nothing is Lost" pentru filmul "Avatar: The Way of Water"

De asemenea, o versiune AI a vocii sale a fost adăugată recent la o pieasă a Cardi B și Megan Thee Stallion de către rapperul și compozitorul Bryson Tiller.