Stiri

Harta codurilor poştale din România

 Harta codurilor poştale din România
Harta codurilor poştale din România
Daca vrei sa comazi ceva de pe internet sau sa trimiti ceva prin serviciul de curierat de cele mai multe ori ai nevoie sa treci la date inclusiv si codul postal.

Iata aici harta codurilor postale din Romania sa le ai mereu la indemana.

 Harta codurilor poştale din România
Harta codurilor poştale din România

Citeste si: Ce amendă primeşti dacă pierzi talonul auto?

Ce este un cod postal

Codul poștal este o serie de litere sau cifre, ori o combinație între cele două, care va fi adăugat adresei poștale în scopul sortării corespondenței.

Prima țara care a folosit coduri poștale a fost Germania, la începutul anilor 1960. Majoritatea serviciilor poștale din lume au un sistem de cod poștal, excepție făcând Irlanda, Hong Kong și Nouă Zeelandă, ultima având, totuși, un sistem de cod poștal parțial. În general, aceste coduri poștale reprezintă anumite zone geografice, dar există și excepții, când codurile poștale reprezintă instituții, agenții guvernamentale sau companii comerciale mari.

Citeste si: Model cerere de scoatere din evidenţă auto

Codurile poștale din România

Codificarea poștal din România s-a introdus în 1974, codul poștal vechi find format din patru cifre (vechile coduri poștale).

În 2003, la 1 Mai, au intrat în vigoare noile coduri poștale, formate din șase cifre, cu o codificare detaliată până la nivel de stradă. La realizarea codului poștal au fost luate în considerare localitățile din România cuprinse în Legea nr.2/1968.

Scopul noului sistem era scurtarea timpului de operare în serviciile poștale românești și eliminarea confuziilor între localitățile omonime din același județ. Iată codurile pentru localitățile cu numele Bărăști.
Semnificația codurilor poștale Românești
Semnificația codurilor poștale românești (a celor șase numere din care este format codul) este: prima cifră (0-9)reprezintă cele zece regiuni poștale în care a fost împărțită țara noastră. A două cifră (0-5) codifica județele componente ale unei regiuni poștale, București având o situație specială: cifrele 1-6 reprezintă cele șase sectoare ale municipiului, iar cifrele 7-8 reprezintă județele Giurgiu și Ilfov. Ultimele patru cifre precizează, din punct de vedere poștal, reședințe de județ, orașe, sate (cu precizarea comunei), străzi, porțiuni de străzi și imobile.

Aici găsiți cea mai completă bază de date și cele mai bune motoare de căutare pentru codurile poștale din România.