Stiri

Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear! Ce trebuie să faceți în cazul în care se recomandă adăpostirea

Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear!
Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear! [Sursa foto: PixaBay]
Guvernul a emis un ghid pentru români în cazul unui accident nuclear. Iată ce trebuie să facă românii într-o astfel de situație.

Comisia națională pentru controlul activităților nucleare (CNCAN) a publicat un ghid pentru români în cazul unui accident nuclear. Accidentele nucleare pot provoca pagube semnifcative și victime din cauza expunerii la radiații, dar vă puteți proteja de efectele acestora împreună cu familia dumneavoastră, știind ce trebuie să faceți. Astfel, principalele îndatoriri ale autorităților sunt avertizarea, protecția populației și informarea cu privire la căile de expunere sau contaminare, în urma unei eliberări radioactive. 

Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear!
Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear!

Ce măsuri trebuie luate în cazul unui accident nuclear

Dacă sunt eliberate în atmosferă materiale radioactive veți fi instruiți să vă adăpostiți. În funcție de amploarea accidentului, măsurile de protecție a populației se aplică imediat, în zonele care de regulă sunt definite de o rază de cerc de maxim 50 km în jurul instalației nucleare unde s-a produs accidentul.

Citeste si: Dimineața Nebună: Rudele bărbaților ruși mobilizați de pe insula Sahalin primesc câte 5 kilograme de pește- AUDIO

De aceea este foarte important să urmați acești pași simpli:

- Intrați în adăpost

- Intrați în cea mai apropiată clădire din beton sau cărămida pentru a evita expunerea la radiații. În cazul în care copiii se află la școală, vor fi adăpostiți acolo. Adăpostiți animalele.

- Închideți ușile, ferestrele, opriți ventilația și sistemele de aer condiționat. Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.

- Mergeți la subsol sau în mijlocul clădirii. Stați departe de pereții exteriori și de acoperiș.

- Folosiți orice aveți la îndemână pentru a etanșa ușile, geamurile și orice alte orificii de ventilație din cameră.

- Folosiți telefonul doar în caz de urgență pentru a nu supraîncărca rețeaua.

- Rămâneți în adăpost

Citeste si: Biletele de tren se scumpesc! CFR se plânge de facturile uriașe: „Este o situație cu prețuri necontrolate”

-  Rămâneți în adăpost timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni.

- Fiecare membru al familiei trebuie să rămână acolo unde s-a adăpostit. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații.

- Evitați ieșirile în exterior. Sunt permise numai ieșirile adulților, pentru perioade foarte scurte și numai dacă sunt îndatoriri sau sarcini urgente ce trebuie făcute.

- Țineți-vă animalele de companie în interior. 

Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear!
Ghid lansat de Guvern pentru români în caz de incident nuclear!

Ce se face în cazul în care se recomandă evacuarea?

În cazul în care autoritățile au motiv să creadă că populația este în pericol, vor cere părăsirea caselor/evacuarea. în această situație se recomandă:

  • Luați cu voi bagaj cu strictul necesar, kit-ul de urgență, medicamentele esențiale și copii ale prescripțiilor medicale, telefoanele mobile, animalele de companie.
  • Urmați instrucțiunile autorităților și nu deviați de la ruta indicată pentru evacuare.
  • Dacă nu vă auto-evacuați, mergeți la cel mai apropiat punct de adunare stabilit de către autorități.
  • Solicitați ajutorul autorităților dacă nu găsiți singuri punctul de adunare.
  • Înregistrați-vă și respectați instrucțiunile autorităților în zona de adunare.
  • Protejați-vă casa: Înainte de părăsirea locuinței, opriți sistemele de alimentare la utilități publice și încuiați ușa.