Stiri

Extraterestrii ar putea evita intentionat robotii trimisi de NASA pe Marte

planeta marte
Extraterestrii ar putea evita intentionat robotii trimisi pe Marte [Sursa foto: Pixabay ]
Viața extraterestră de pe Marte ar putea evita oamenii de știință în mod intenționat.

Viața extraterestră de pe Marte ar putea evita oamenii de știință în mod intenționat, asta deoarece instrumentele de căutare trimise de NASA ar putea să nu fie suficient de sensibile pentru a le găsi, potrivit Metro.uk.

De la misiunile Viking din anii 1970, multe sonde au fost trimise pe planeta roșie pentru a căuta vieți microbiene. Până acum, instrumentele de ultimă generație de la bordul roverelor Nasa Curiosity și Perseverance au identificat doar niveluri scăzute de molecule organice simple.

Citește și: De ce nu ne vizitează extratereștrii? Iată explicația oamenilor de știință de la NASA

În anul 2022, NASA a detectat primele semne ale vieții trecute pe planetă. Oamenii de știință au spus acum că aceste rezultate ridică întrebări cu privire la limitările echipamentelor științifice actuale.

O echipă internațională de cercetare condusă de Dr. Armando Azua-Bustos de la Centrul de Astrobiologie din Spania a testat versiuni ale instrumentelor care se află în prezent pe Marte sau care urmează să fie trimise acolo în viitorul apropiat.

planeta marte
Cum ar putea viața extraterestră de pe Marte ar putea evita oamenii de știință în mod intenționat[Sursa foto: Pixabay ]

Aceste instrumente au fost testate în Piatra Roșie, care se află în deșertul Atacama din nordul Chile. Se crede că această zonă seamănă foarte mult cu condițiile de pe Marte și conține o abundență de hematit, o formă oxidată de fier care dă planetei Marte faimoasa sa culoare roșie.

Cercetătorii au analizat eșantioane adunate din rămășițe de fosile sedimentare ale unei delte ale unui râu situat în deșert.

Se credea că aceste depozite s-au format în condiții extrem de aride în urmă cu aproximativ 160-100 de milioane de ani și sunt similare din punct de vedere geologic cu craterul Jezero de pe Marte, care este studiat în prezent de Perseverance.

Analiza a relevat o serie de biosemnături, molecule care pot fi folosite ca dovezi pentru viața trecută sau prezentă. Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că mostrele de piatră roșie conțineau numeroase microorganisme foarte greu de identificat, pe care le numesc „microbiom întunecat”.

Ce s-ar putea afla, de fapt, pe Marte 

Dr. Azua-Bustos, care a condus cercetarea, a făcut mai multe declarații despre ce s-ar putea afla, de fapt, pe Marte.

„Am descoperit că în Piatra Roșie există o varietate de microorganisme care sunt foarte greu de clasificat, așa că propunem termenul de microbiom întunecat, care este similar cu materia întunecată despre care se estimează că reprezintă o parte importantă a universul – știm că este acolo, dar încă rezistă să fie identificat”, a specificat cercetătorul.

planeta marte
Oamenii de știință sunt de părere că pe Marte sunt necesare instrumente mai sensibile[Sursa foto: Pixabay ]

Pe baza descoperirilor lor, oamenii de știință au spus că pe Marte sunt necesare instrumente mai sensibile, care pot fi testate în prealabil pe site-uri precum Piatra Roșie. Ei au adăugat că mostrele vor trebui returnate pe Pământ pentru a stabili în mod concludent dacă viața a existat vreodată pe planeta roșie.

Dr. Azua-Bustos a mai spus: „Raportul nostru evidențiază importanța site-urilor analogice ca teren de testare pentru următoarea generație de instrumente care vor fi trimise pe Marte.

Printre altele, trebuie încă să rezolvăm care sunt exact aceste microorganisme încă neidentificabile și cum ar putea fi de ajutor înțelegerea unor site-uri precum Piatra Roșie”.