Stiri

28 noiembrie 2022. Ziua Planetei Roșii. Curiozități despre Marte

28 noiembrie 2022. Ziua Planetei Roșii. Curiozități despre Marte
28 noiembrie 2022. Ziua Planetei Roșii [Sursa foto: PixaBay]
Pe 28 noiembrie se serbează planeta Marte, planeta care a captivat observatorii umani în nenumărați ani. 

Timp de secole, ochiul uman a fost capabil să detecteze nuanța roșiatică a celei de-a patra planete a sistemului solar, sclipind pe cerul nopții. Oamenii de știință nu știau că roșul de pe suprafața lui Marte provine de la o preponderență de oxid de fier, rugina comună. De Ziua Planetei Roșii sărbătorim fascinația noastră pentru Marte, împreună cu toate progresele științifice în înțelegerea planetei.   

Citește și: Horoscop zilnic 28 noiembrie 2022: Unele zodii au parte de multă iubire la început de săptămână

Care este istoria numelui Planetei Marte?

În jurul anului 400 î.Hr., babilonienii au început să țină evidența evenimentelor cerești. Ei l-au numit pe Marte „Nergal”, Regele Conflictelor, aparent din cauza asocierii dintre culoarea planetei și sângele vărsat în timpul întâlnirilor armate cu inamicii. Vechii greci și romani trebuie să fi făcut și ei asocierea, deoarece în ambele lor panteoane, Ares și respectiv Marte, erau cunoscuți ca zeii războiului.

28 noiembrie 2022. Ziua Planetei Roșii. Curiozități despre Marte
28 noiembrie 2022. Ziua Planetei Roșii. Curiozități despre Marte[Sursa foto: PixaBay]

Pe măsură ce timpul a trecut și a devenit o posibilitate ca omul să poată călători într-o zi printre stele, autorii și realizatorii de film s-au folosit de sentimentul de mirare care înconjoară Planeta Roșie și au creat opere de science-fiction, imaginându-se mergând pe acel pământ ruginit. 

O mare întrebare a fost dacă Marte conținea apă potabilă, sursa oricărei vieți pe o planetă. Misiunile de zbor au detectat calote polare. „Canalele” antice s-au dovedit a fi o iluzie optică, dar asta nu i-a împiedicat pe mulți să presupună că au existat anterior civilizații pe a patra planetă de la Soare.

Este încă de la sine înțeles că imaginația a înflorit în jurul noțiunii de viață pe Marte. Pe parcursul acestui secol, misiunile cu orbititori și misiunile rover au trimis înapoi informații din ce în ce mai detaliate despre Marte, până când NASA și omologii săi internaționali au început să planifice misiuni cu echipaj uman pe Marte. Acum, Ziua Națională a Planetei Roșii comemorează lansarea navei spațiale Mariner 4 pe 28 noiembrie 1964. Mariner 4 a efectuat primul zbor cu succes al planetei Marte, returnând primele imagini ale suprafeței marțiane.