Stiri

Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina: „Siguranța tuturor trebuie să fie primordială”

Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina
Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina
Viitoarea ediție a Eurovision nu se va desfășura la Kiev, deși Ucraina a câștigat concursul din 2022.

Uniunea Europeană de Televiziune și Radiodifuziune (EBU) a anunțat, joi, pe site-ul oficial, că
viitoarea ediție Eurovision nu se va desfășura la Kiev. Concursul ar putea fi mutat în Marea Britanie. Organizatorii concursului au precizat că înțeleg pe deplin dezamăgirea cu care decizia a fost primită în Ucraina, dar „ siguranța tuturor celor care lucrează și participă la competiție trebuie să fie primordială”

Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina
Eurovision 2023 nu va putea fi organizat în Ucraina

Grupul Kalush Orchestra a devenit unul dintre marii favoriţi ai concursului Eurovision 2022 după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie, o acţiune care i-au determinat pe reprezentanţii EBU să excludă Rusia din competiţie. Pe 15 mai, a doua zi după victoria Orchestrei Kalush, formaţia ucraineană, preşedintele Zelenski a anunţat că, potrivit tradiţiei, Ucraina va organiza competiţia. 

Citeste si: Kalush Orchestra, câştigătorii Eurovision 2022, turneu în Europa pentru a strânge bani pentru armata ucraineană

„Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!”, a spus el. "Pentru a treia oară în istoria sa. Şi, cred, nu ultima. Vom face tot posibilul pentru a primi într-o zi participanţii şi oaspeţii Eurovision în oraşul ucrainean Mariupol. Liber, paşnic, reconstruit!",  a declarat președintele ucrainean.

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Володимир Зеленський (@zelenskiy_official)

Kalush Orchestra a câștigat Eurovision 2022

Melodia „Stefania” cu care au ales să urce pe scenă a fost aleasă înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie, dar de la începerea războiului ea a căpătat o semnificație impresionantă. Cântecul este despre mama solistului principal și conține versuri care exprimă dor.

Citeste si: Kalush Orchestra a vândut trofeul Eurovision la licitaţie! Ce vor face cu banii obținuți?!

În piesă spune:  „Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse  , ceea ce, datorită războiului, rezonează acum extraordinar de puternic.

Reamintim că Ucraina s-a alăturat concursului Eurovision în 2003 şi cele trei victorii pe care le-a obţinut de atunci au făcut-o să devină una dintre cele mai de succes ţări nou intrate în competiţie, după ce a triumfat şi la ediţiile organizate în anii 2004 şi 2016.