Stiri

Eclipsă de Soare, 10 iunie! De la ce oră și de unde se poate vedea

 Eclipsă de Soare, 10 iunie 2021! De la ce oră și de unde se poate vedea
Eclipsă de Soare, 10 iunie 2021! De la ce oră și de unde se poate vedea
O eclipsă de soare va avea loc joi, 10 iunie 2021, în România. Iată de unde se va putea vedea și la ce oră începe

Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” a anunţat că eclipsa de soare va putea fi văzută ca parțială din jumătatea de Nord a României și va începe la ora 13:17. 

„Dacă doriţi să o priviţi va trebui să folosiţi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecţie, fără a privi Soarele.  Nu priviţi direct Soarele pentru că puteţi orbi”, a fost adăugat, potrivit News.ro.

De unde se poate vedea eclipsa pe Glob

Eclipsa inelară de soare care va avea loc mâine, pe o fâșie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada până în Siberia și trece și prin Europa. 

Punctul maxim în care soarele se va întâlni cu luna formând un cerc de foc, va putea fi văzut mai bine de locuitorii din nord-vestul Canadei, extremitatea nordică a Rusiei, nord-vestul Groenlandei şi Polul Nord, unde ocultaţia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris. Eclipsa va fi vizibilă parțial în nord-vestul Americii de Nord, într-o mare parte din Europa, inclusiv din Franţa şi Marea Britanie, precum şi dintr-o parte a nordului Asiei.

„Cu cât mergem mai spre sud-est, cu atât va fi mai puţin vizibilă obscurarea″ ⁣, a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul în direct pe canalul său YouTube, informează Știrile Pro T v. 

Eclipsa inelară de soare este prima de acest tip pe 2021 și a 16-a din secolul XXI.