Stiri

Când va avea loc următoarea eclipsă de soare vizibilă în România. Vom mai trăi până atunci?

Când va avea loc următoarea eclipsă de soare vizibilă în România
Abia peste 60 de ani se va mai vedea complet din România o eclipsă totală de soare. Astronomii spun că acest fenomen se va produce pe 3 septembrie 2081.

 Însă până la următoarea eclipsă care va putea fi văzută parţial din ţara noastră, nu mai avem mult de aşteptat. Acest fenomen se va produce pe 21 iunie, în acest an. În Bucureşti, eclipsa va începe la ora 08:08, iar cel mai bine se va vedea la ora 08:39. Finalul fenomenului se va produce la ora 09:12. Pentru cei care vor să studieze spectacolul celor două corpuri cereşti, site-ul astro-urseanu.ro, care aparţine Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", va publica orele de vizibilitate din fiecare oraş important din ţară.

Citeste si: Horoscop decembrie 2021: Totul le merge ca pe roate acestor nativi!

Următoarea eclipsă de soare vizibilă din România va avea o durată medie de 45 de minute

 Vizibilitatea eclipsei va varia însă în funcţie de locul de observare. Cel mai bine se va vedea din sud-estul României, dar va putea fi observată şi din nord, destul de dificil însă. Luna va acoperi cercul soarelui pe doar 4,6% din suprafaţa sa, acesta fiind procentul maxim. Acest lucru înseamnă că observarea acestei eclipse nu se va face deloc uşor. Chiar şi în aceste condiţii, specialiştii recomandă să nu privim fenomenul cu ochiul liber, fiind necesar un filtru de sudură verde, pentru a exclude orice fel de probleme ar putea apărea pentru ochi.

 Eclipsa din acest an va fi inelară şi va începe în vestul Africii, străbătând apoi Arabia Saudită, India, China şi Taiwan, termindându-se în Marea Chinei de Est. Cel mai bine observată va fi de la graniţa cu India, China şi Nepal. 

Când va avea loc următoarea eclipsă de soare vizibilă în România
Eclipsa de soare vazuta din China

 Următoarea eclipsă totală de soare, care se va observa complet şi din România, va avea loc 3 septembrie 2081 şi va începe în Oceanul Atlantic, apoi va traversa Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Austria, Slovenia, Croaţia, România şi Bulgaria, va continua peste Marea Neagră, apoi va trece prin Turcia, Irak şi Irak. După ce va traversa şi Golful Persic şi Oceanul Indian, se va sfârşi între insulele Sumatra şi Java.