Stiri

Drăgaica 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc?

Drăgaica 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc?
Drăgaica 2023 [Sursa foto: freepik]
Când pică Sânzienele sau Drăgaica în 2023? Iată la ce tradiții, obiceiuri și superstiții trebuie să fim atenți în această zi pentru a avea noroc tot anul.

Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Drăgaica, cum este cunoscută în Muntenia și Ontenia, sau Sânzienele, așa cum sunt numite în calendarul popular, dar și în Ardeal. Această sărbătoare este asociată cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, precum și cu fenomene magice. Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci de Drăgaică, dacă vrei să ai noroc tot anul. 

Citește și: Ce s-a întâmplat cu cei patru copii ai Tinei Turner? Iată drama care măcinat-o pe legenda rock’n’roll-ului în ultimii ani de viață

Drăgaica 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc?
Dragaica 2023: Semnificație[Sursa foto: freepik]

Citește și: Tina Turner a lăsat în urmă o avere impresionantă: Cum a făcut bani cântăreața înainte să se stingă din viață la 83 de ani?

Drăgaica 2023: Care este semnificația acestei sărbători? 

Sfântul Ioan și Maica Domnului sunt sunt singurii care sunt sărbătoriți de mai multe ori pe an, de la momentul zămislirii și al nașterii, la alte evenimente importante din viața lor. Sărbătoarea de pe 24 iunie se crede că ar fi fost instituită de unii cercetării pentru a înlocui sărbătorile păgâne din perioada solstițiului de vară. Deși Drăgaica este asociată cu ziua Nașterii Sf.

Ioan Botezătorul, aceasta își are originile și într-un cult solar, motiv pentru care noaptea care precede ziua de Sânziene este considerată magică, deoarece acesta este momentul în care minunile sunt posibile, iar forțele negative și cele pozitive ajung la apogeu. 

Drăgaica 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc?
Ce trebuie să faci de Sânziene pentru a avea noroc[Sursa foto: freepik]

În tradiția populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, adevărate zeițe ale soarelui care stau ascunse în pădurile care nu sunt umblate de om. Acestea țineau ritualuri închinate Soarelui în timpul solstițiilor și echinocțiilor, astfel că urmele lor pot fi observate pe megaliții din Munții Călimani, care au însemne de rozete și soare. Sânzienele umblă pe pământ în noapte de 23 spre 24 iunie, dansează, aduc noroc femeilor care vor să rămână însărcinate, împart rod holdelor, înmulțesc animalele și florile, dar și vindecă de boli oamenii. Acestea sunt zâne bune, însă îi pot pedepși pe cei păcătoși.

Citește și: Trei lucruri mai puțin cunoscute din viața Prințului William

Ce să faci de Drăgaică 2023 pentru a avea noroc tot anul?

În dimineața de Drăgaică, oamenii adună buchete de sânziene pe care le împletesc în coronițe, ce urmează să fie aruncate pe casă. În cazul în care acestea rămân în locul în care au picat, persoana respectivă va trăi mult, în schimb dacă va aluneca din acel loc spre margine sau jos de pe acoperiș, persoana va muri mai repede. Cei care au animale pot afla cu ajutorul florilor dacă vor avea noroc cu acestea în anul respectiv. Tot ceea ce trebuie să facă gospodarii este să așeze o coroniță în ajunul sărbătorii, la colțul casei, iar dacă în dimineața următoare găsesc păr de animal sau pene prinse în ea, înseamnă că vor fi norocoși. 

Drăgaica 2023: Ce trebuie să faci în această zi pentru a avea noroc?
Tradiții și obiceiuri de Drăgaică[Sursa foto: freepik]

Multe distre tradițiile și obiceiurile de Sânziene sunt legate de căsătorie, așa că fetele nemăritate sunt cele care trebuie să își împletească o coroniță. Dacă o pun sub pernă, au șanse mari să își viseze ursitul, iar dacă o lasă într-o grădină și o găsesc dimineața plină de rouă, atunci în vara următoare se vor căsători.

În ziua de Sânziene ste momentul ideal pentru a aduna plante de leac, dar și pentru a determina perioada prielnică pentru semănatul grâului de toamnă. În trecut, oamenii aprindeau focuri în care aruncau substanțe puternic mirositoare și strigau în jurul acestora pentru a alunga spiritele rele. Cei care văd o furnică roșie în casă de Drăgaică vor avea foarte mult noroc, iar dacă o găsesc în portofel, înseamnă că vor avea noroc la bani.