Stiri

Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare?

Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare
Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare
Depășirea neregulamentară a unui alt vehicul aflat în trafic sau a coloanei oprite la semafor a devenit obişnuinţă. Iată ce sancțiuni se aplică.

Graba și oboseala îi determină deseori pe mulți șoferi să se abată de la normele rutiere și să se angajeze în manevre neregulamentare. 

Cum se efectuează corect o depășire auto

Pentru a putea efectua o depășire corectă, oamenii legii le reamintesc conducătorilor auto că, cel aflat la volan trebuie să semnalizeze intenția de a se angaja în depășire și să treacă la acțiune numai după ce s-a convins ca aceasta se poate face fară pericol.

Citeste si: Codul rutier 2022: Ce amendă se aplică dacă te urci la volan după ce ai băut o bere?

Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare
Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare

Totodată, conducătorul auto trebuie să păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de mașina pe care o depășește și să reintre pe partea dreaptă a drumului, după ce se va asigura că aceasta se poate face fară pericol pentru vehiculul depășit.

Șoferul care urmează a fi depășit trebuie să creeze condiții pentru depășire, fiind obligat să ia unele măsuri, precum păstrarea limitei de viteză cu care circulă, atunci când i se semnalizează că urmează a fi depășit, și să se angajeze cât mai aproape de marginea din dreapta drumului.

Citeste si: Ore de liniste la bloc pentru sâmbătă şi duminică în 2022

Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare
Cum sunt sancţionate depășirile neregulamentare

Totodată, nerespectarea prevederilor care reglementează efectuarea în siguranță a manevrelor de depășire atrage după sine sancționarea șoferilor cu 6- 8 puncte amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 de zile.

Dacă o depășire periculoasă este urmată de un eveniment soldat cu pagube materiale, șoferul este sancţionat cu amendă și rămane fără permis de conducere timp de 60 de zile. Iar dacă vorbim de fapte penale, permisul este reținut până la soluționarea cauzei. 

Cele mai importante modificari ale Codului Rutier in 2022

Noul Cod Rutier aduce numeroase modificari. In cele ce urmeaza le-am sintetizat pe cele mai importante pentru ca tu sa poti conduce fara grija amenzilor si sanctiunilor.

Comportamentul agresiv este sanctionat dur

Noul Cod Rutier prevede amenzi din clasa a doua de sanctiuni, inclusiv suspendarea permisului pentru 30 de zile pentru urmatoarele:

- Folosirea excesiva a claxonului si a flash-urilor.
- Schimbarea fortata a benzilor.
- Intimidarea altor conducatori auto sau pietoni.
- Ambalarea nejustificata a motorului.