Stiri

Cum să ne protejăm de caniculă: 10 sfaturi pentru a suporta mai ușor valul de căldură din această perioadă dacă nu ai aer condiționat acasă

Cum să ne protejăm de caniculă: 10 sfaturi pentru a suporta mai ușor valul de căldură din această perioadă dacă nu ai aer condiționat acasă
Cum să ne protejăm de caniculă [Sursa foto: PixaBay]
Pe măsură ce temperaturile încep să crească, devine din ce în ce mai greu să „învingem căldura” care devine din ce în ce mai greu de suportat cu fiecare grad.

A venit vara mult așteptată, însă mercurul din termometre pare că a luat-o razna, așa că este nevoie să ținem cont de niște sfaturi pentru a putea să ne protejăm de caniculă. Zilele sunt din ce în ce mai doride. Meteorologii au emis cod roșu de caniculă pentru unele zone ale țării, așa că este esențial să fim la curent cu știrile despre vreme, dar și cu sfaturile pe care ni le dau medicii.

Pe lângă hidratarea care este esențială în ceastă perioadă, mai este nevoie să ținem cont și de alte mici trucuri pentru a suporta temperaturile mari. 

Citeste si: Meteo: Cod roșu de caniculă în unele zone din România! Care sunt orașele vizate

10 sfaturi pentru a te răcori fără aer condiționat

Vara, valurile de căldură pot lovi zonele țării în care climă mai rece este normală. În aceste zone, multe case nu au aer condiționat, iar supraviețuirea la temperaturi extreme devine o provocare pentru toată lumea. Următorii pași vă pot ajuta să vă păstrați răcoarea în casă în timpul unui val de căldură, chiar dacă aveți o casă fără aer condiționat.

Cum să ne protejăm de caniculă: 10 sfaturi pentru a suporta mai ușor valul de căldură din această perioadă dacă nu ai aer condiționat acasă
Cum să ne protejăm de caniculă[Sursa foto: PixaBay]

1. Folosește un ventilator de tavan pentru a provoca circulația aerului în întreaga casă. În serile mai răcoroase, deschideți toate ferestrele și favorizați cât mai multă circulație a aerului. Când soarele răsare, închideți toate ușile și ferestrele, asigurându-vă că închideți și perdelele și jaluzelele, pentru a menține interiorul răcoros cât mai mult timp posibil. Când aerul exterior se răcește la o temperatură mai scăzută decât în interior (de obicei seara sau noaptea), deschideți geamurile și porniți din nou ventilatoarele.

Citeste si: Cum faci fata caniculei: cele mai bune sfaturi de la specialisti

2. Dușuri cu apă rece

Profită de puterea de răcire a apei și poți umple un lighean cu apă în care să-ți ții picioarele. Te va răcori instant și te va ajuta să te concentrezi, mai ales dacă lucrezi de acasă. De asemenea, prosoapele umede și bandanele pot avea un efect de răcire atunci când sunt purtate pe umeri sau pe cap.

3. Pulverizator cu apă rece

Pentru a te mai răcori, poți pune apă într-un spray pulverizator și poti să mai dai din când în când pe tine.

4. Eliminați sursele suplimentare de căldură. Becurile cu incandescență pot genera căldură inutilă, la fel și computerele sau aparatele lăsate în funcțiune. Mănâncă alimente proaspete care nu necesită utilizarea cuptorului sau aragazului pentru a le pregăti.

5. Nu uita că trebuie să menții un nivel adecvat de hidratare, ceea ce înseamnă că va trebui să consumi mai multă apă decât o faci de obicei când este cald.

6. Evitați băuturile alcoolice și cofeina, deoarece ambele substanțe pot acționa ca diuretice și pot favoriza deshidratarea.

7. Nu mânca mese mari, bogate în proteine, care pot crește căldura metabolică și pot încălzi corpul. Dacă obișnuiți să mâncați mese uriașe, în special cina, încercați să treceți la mese mai dese, mai ușoare pe parcursul zilei, care sunt mai ușor de metabolizat. Fructele, legumele și leguminoasele sunt o alternativă mai ușoară la o friptură uriașă și laturi grele.

8. Folosiți mai puțin cuptorul dacă doriți să vă păstrați răcoarea într-o zi de vară. Pe măsură ce temperaturile încep să crească, încercați să gătiți afară dacă puteți. Este vremea perfectă pentru grătar.

Cum să ne protejăm de caniculă: 10 sfaturi pentru a suporta mai ușor valul de căldură din această perioadă dacă nu ai aer condiționat acasă
Cum să ne protejăm de caniculă[Sursa foto: PixaBay]

9. Păstrați hainele largi și ușoare pentru a menține aerul aerian dacă aveți de gând să vă plimbați în căldură. Pantalonii tăi negri, trioul negru și hanoracul negru ar trebui probabil să se mute în spatele dulapului tău.

10. În cele din urmă, amintește-ți că și animalele de companie suferă atunci când temperatura crește. Răcirea animalelor (câini, iepuri, pisici) făcându-le o baie sau un duș „răcoros” le va ajuta să-și mențină temperatura corpului scăzută. Un prosop rece pe o podea de gresie pe care să se întindă, un prosop rece sau o cârpă de spălat pe piele, lângă un ventilator, va ajuta, de asemenea, să răcească animalul. Asigurați-vă că au multă apă rece de băut. Semnele unui atac de căldură la un animal de companie sunt:

  • gâfâit
  • ochii mari
  • multă saliva
  • piele fierbinte
  • vărsături
  • privire năucită