Stiri

Cum poți să-ți dezvolți rapid și eficient competențele de comunicare

Cum poți să-ți dezvolți rapid și eficient competențele de comunicare
[Sursa foto: Facebook ]
Capacitatea de a comunica eficient cu superiorii, colegii sau clienţii îţi poate aduce doar beneficii.

 Este foarte important să ştim să comunicăm eficient, însă foarte mulţi oameni au probleme la acest capitol. Din fericire însă, competenţele de comunicare pot fi dezvoltate rapid şi eficient, în funcţie de fiecare persoană şi de capacitatea sa de a învăţa.

Cum îţi poţi dezvolta competenţele de comunicare

  Comunicarea eficientă în relaţia cu superiorii, colegii de birou sau clienţii îţi aduce numai beneficii, de la obţinerea unui job şi până la promovarea în companie şi succesul profesional.

Este foarte important să ştim cum să transmitem informaţia, pentru a fi clar înţeleşi. Până atunci, trebuie să înţelegem cum funcţionează comunicarea şi din ce elemente este compusă. Înainte să învăţăm să comunicăm aşa cum trebuie, trebuie mai întâi să ştim să ascultăm, să obervăm şi să filtrăm informaţia.

Cum poți să-ți dezvolți rapid și eficient competențele de comunicare

 Comunicarea non-verbală este la fel de importantă ca cea prin viu grai. De aceea, este bine de ştiut că o atitudine relaxată, cu braţele deschise şi cu un ton prietenos face minuni câteodată. De asemenea, este recomandat să îţi priveşti în ochi interlocutorul, pentru a demonstra că eşti atent şi interesat de subiect. Competenţele de comunicare includ şi claritatea şi concizia. Trebuie să ştii când să vorbeşti, ce să vorbeşti şi cât să vorbeşti, pentru a trimite mesajul clar şi nealterat.

 Abilităţile de comunicare pot fi îmbunătăţite prin mai multe moduri. Lectura este foarte importantă pentru a avea un vocabular bogat şi elevat, dar pe lângă citit, putem lua şi alte măsuri. În primă fază, poţi ruga un prieten să îţi dea un feedback legat de capacitatea ta de a comunica. Criticile constructive te vor ajuta să îţi dai seama unde greşeşti şi cum îţi poţi îmbunătăţi competenţele.

Cum poți să-ți dezvolți rapid și eficient competențele de comunicare

 O altă modalitate este reprezentată de work-shopurile şi de cursurile de comunicare. Informează-te bine ]nainte de a alege un astfel de curs, pentru că pe piaţă există o sumedenie de astfel de cursuri care nu te vor ajuta foarte mult. De asemenea, poţi încerca să îţi schimbi obiceiurile atunci când comunici. De exemplu, priveşte interlocutorul în ochi, pune întrebări în timpul discuţiilor sau încearcă să reacţionezi mai rapid la informaţii. Exersează mult! Nu ezita să îşi antrenezi abilităţile de comunicare în orice situaţie, la job sau în timpul liber.