Stiri

Cum poţi anula o amendă pentru lipsa rovinietei? Model contestaţie

Cum poţi anula o amendă pentru lipsa rovinietei Model contestaţie
[Sursa foto: Facebook ]
Un şofer amendat pentru lipsa rovinietei poate scăpa de contravenţie în mai multe cazuri, dacă depune o contestaţie.

 Există multe cazuri în România, în care şoferii de autovehicule sunt amendaţi pe nedrept pentru lipsa rovinietei. În plus, chiar dacă au greşit, pot profita de anumite nereguli în procesul verbal întocmit de poliţişti şi au oportunitatea de a contesta amenda în instanţă.

Cum se poate anula o amendă pentru lipsa rovinietei

Cum poţi anula o amendă pentru lipsa rovinietei Model contestaţie

 În primul rând, şoferii trebuie să ştie că fapta se prescrie, dacă autorităţile nu îl sancţionează în termen de patru luni de zile de la data săvârşirii faptei.

După ce şoferul a fost prins conducând fără rovinietă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. Între timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă. Dacă procesul verbal nu este încheiat în maximum patru luni, iar acesta nu a fost înştiinţat, amenda nu va mai fi valabilă.

 Orice conducător de autovehicul poate contesta amenda, în termen de 15 zile de la comunicarea procesului verbal. Cererea se depune la instanţa de judecată competentă, dar procesul poate dura chiar şi doi ani. Amenzile pot fi anulate din două motive. În primul rând, dacă de pe procesul verbal de contravenţie lipsesc semnăturile olografe, iar în al doilea rând, dacă maşina şi-a schimbat proprietarul. În al doilea caz, amenda va fi anulată doar dacă persoana care face contestaţie poate dovedi cu documente oficiale că vehiculul a fost vândut anterior momentului când maşina a fost surprină circulând fără rovinietă.

Cum poţi anula o amendă pentru lipsa rovinietei Model contestaţie

Care este amenda pentru lipsa rovinietei

- Vehicule de transport marfa cu MTMA ≥ 12,01 cu minim 4 axe inclusiv- 3000- 4500 lei

- Vehicule de transport marfa cu MTMA ≥12,01, cu maximum 3 axe inclusiv- 2750- 3000 lei

- Vehicule de transport marfa cu 7,5 t ≤ MTMA <12,00 t si vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducatorul auto- 1750- 2250 lei

- Vehicule de transport marfa cu 3,5 t < MTMA ≤ cu 7,5 t si vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) si maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto)- 1250- 1750 lei

- Vehicule de transport marfa cu 0t mai mic decat MTMA ≤ 3,5 t- 750- 1250 lei

- Autoturisme- 250- 500 de lei

Trebuie să ştiţi că în cazul în care amenda contravențională se achită în termen de cel mult 48 de ore de la data comunicării, contravenientul poate achita jumătate din valoarea amenzii.