Stiri

Codul Rutier 2022: Ce sancţiuni primeşte dacă circuli fără ITP?

Codul Rutier 2022
Codul Rutier 2022
Codul Rutier 2022: O mașină vine la randul ei cu multe responsabilități. Printre altele, șoferii au obligația să își facă ITP-ul.

ITP-ul sau inspectia tehnica periodica reprezinta o verificare tehnica periodica si obligatorie a masinii, care presupune: verificarea nivelului de poluare, a sigurantei rutiere si a categoriei de folosinta a autoturismului.

Citeste si: Care sunt contravenţiile prevăzute în Codul Rutier 2022 şi cum se sancţionează?*

Codul Rutier 2022
Codul Rutier 2022

Documente necesare pentru ITP

ITP-ul sau inspectia tehnica periodica reprezinta o verificare tehnica periodica si obligatorie a masinii, care presupune: verificarea nivelului de poluare, a sigurantei rutiere si a categoriei de folosintPentru realizarea ITP-ului sunt necesare urmatoarele documente:
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV) in copie, conform

cu originalul, eliberata de societatea de leasing sau in orginal, in cazul creditului auto
- Certificat de inmatriculare in original
- Asigurare de raspundere civila auto obligatorie (RCA)
- BI/CI a celui care se prezinta cu vehiculul

Citeste si: Ce amendă iei dacă treci pe roşu? Prevederile din Codul Rutier 2022

Ce se face la ITP

Prima etapa a fluxului de operatiuni ITP consta in verificarea nivelului de poluare.

Aceasta operatiune presupune stabilirea compozitiei chimice a gazelor si a nivelului de zgomot prin introducerea unei sonde in teava de esapament.

Etapa urmatoare consta in verificarea sistemului de franare: starea mecanica si eficacitatea franelor fata – spate. Rezultatele sunt imprimate si atasate la raportul de inspectie ITP.

Cea de-a treia etapa reprezinta verificarea principalelor elemente de siguranta ale masinii, sistem de directie, suspensie si rulare, iar ultima etapa a inspectiei tehnice periodice la Service Brady, autorizat Skoda si Volkswagen, consta in verificarea gradului de vizibilitate, a starii farurilor si a echipamentelor electrice ale masinii.

Codul Rutier 2022
Codul Rutier 2022

Cost ITP

Certificatul de înmatriculare și plăcuțele se restituie proprietarului după ce va face ITP-ul la RAR. Fiecare unitate autorizată RAR are propria politică de prețuri însă, în general, tarifele variază între 100 și 180 de lei, în funcție de categoria autovehiculului.

Ce sancţiuni primeşte dacă circuli fără ITP

Conducerea unei mașini cu ITP-ul expirat este o contravenție. Șoferii prinși în trafic fără ITP valabil primesc amenzi destul de mari.

Această contravenție se sancționează cu 9-20 de puncte de amendă. În 2021, un punct de amendă are echivalentul a 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile sunt cuprinse, aproximativ, între 1.300 și 2.900 de lei. Șoferii care, deși au fost sancționați, aleg să circule în continuare cu mașinile care au ITP expirat riscă să primească încă o amendă care, cumulată cu prima, poate fi de 2.600 lei- 5.800 de lei.