Stiri

Ce amendă iei dacă treci pe roşu? Prevederile din Codul Rutier 2022

Ce amendă iei dacă treci pe roşu
Ce amendă iei dacă treci pe roşu
Foarte mulți șoferi încalcă cu bună știință regulile de circulație. Iată ce amendă iei dacă treci pe roşu.

Potrivit unui profesor de legislație rutieră "Nerespectarea culorii roșii a semaforului nu se face din eroare, se face cu bună știință, prin ignorarea acestei obligații."

Semaforul a ajuns să fie ignorat chiar și de cei care folosesc bicicleta sau trotineta electrică.

Cei care care trec pe culoarea roşie a semaforului şi sunt surprinşi de oamenii legii pot primi o amendă destul de mare de 870 sau 1.160

de lei (clasa a III-a). Aceasta amendă se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale.

Potrivit reglementărilor Noului Cod Rutier, orice conducător auto care încalcă regulile de circulaţie de cinci ori pe durata unui an va fi obligat să dea din nou examenul scris pentru a-şi putea recupera permisul de conducere.

Citeste si: Camere rovinieta Romania 2022: Harta completă a punctelor de verificare pe judeţe

Ce amendă iei dacă treci pe roşu
Ce amendă iei dacă treci pe roşu

Ce modificări și reguli au intrat în vigoare în noul cod rutier?

Dacă în trecut amenzile nu îi stăpâneau pe șoferi să respecte conduita rutiera, anul 2022 vine cu noi modificari de lege auto la codul rutier. Conform noilor reguli, conducătorii auto vor fi trași la răspundere pentru conducere sau întoarcere pe contrasens pe autostradă, pentru depășirea limitei de viteză cu peste 70 km/h și pentru nerespectarea unor reguli de circulație privind trecerea la nivel cu linia

de cale ferată.

Cele mai recente reglementări prevăzute în noul cod rutier vor fi sancționate cu amenzi, cât și cu retragerea dreptului de a conduce prin suspendarea permisului auto pe o perioada de 4 luni. Permisul auto va mai putea fi reținut de către organele de lege pentru 3 luni (90 de zile) și pentru circulația neregulamentară pe banda de urgență pe autostradă.

Citeste si: Codul Rutier 2022: Ce sancţiuni primeşti dacă circuli fără RCA?

Ce amendă iei dacă treci pe roşu
Ce amendă iei dacă treci pe roşu

Legea pedepsește depășirile neregulamentare mai aspru decât anterior – Amenzile au crescut
De data aceasta, legea noului cod rutier pedepsește depășirile neregulamentare prin majorarea amenzilor de la 580-725 lei, la creșteri între 870-1.160 lei cu scopul de a soluționa cât mai repede și din pripă stilul agresiv de șofat al celor mai mulți participanți rutieri.

În urma noilor prevederi și modificari, proba conducerii nereglementate prin depășiri periculoase și incomodarea celorlalți șoferi pe șosea poate atrage după sine și retragerea dreptului de a conduce pentru o perioadă între o lună și două luni.