Stiri

Ciocolata este amenințată de schimbările climatice. Cum poate fi salvată cea mai populară gustare din lume

ciocolata
Cum este influențată producția de ciocolata de schimbările climatice  [Sursa foto: Pexels ]
Fermierii au găsit o metodă pentru a proteja ciocolată de amenințările schimbărilor climatice.

Ciocolata este unul dintre cele mai iubite gustări din întreaga lume, fiind folosită în sute de deserturi, dar și consumată ca atare. Ultimele vești despre schimbările climatice sunt descurajatoare pentru iubitorii de ciocolată.

Schimbările climatice influențează atât vremea, cât și oamenii sau producțiile fermierilor. Unele dintre alimentele care se află acum în pericol este ciocolata. În unele zone, producția a scăzut la mai mult de jumătate, iar multe mărci celebre de ciocolată se află acum în pericol.

ciocollata
Ciocolata este amenințată de schimbările climatice [Sursa foto: Pexels ]

Cum încearcă fermierii să salveze ciocolata din calea schimbărilor climatice

Fermierii din Ghana testează un program de „agrosilvicultură” prin care vor să protejeze culturile de cacao din calea încălzirii globale. Proiectul „Sankofa” din regiunea Ahafo din Ghana presupune plantarea de puieți de cacao printre pomi fructiferi și alte culturi pentru a crea un microclimat sănătos. Prin această metodă tradițională, cultivatorii de cacao vor reuși să facă față riscului crescut de căldură toridă, secetă, dăunători și ploi neregulate, potrivit Aleph News.

John Kwabena Narh este unul dintre primii fermieri care s-au alăturat proiectului „Sankofa”, iar multe persoane s-au arătat sceptice. Acum, fermierul susține că multe persoane îi iau exemplul și vor să se alăture.

„Când am început, oamenii au crezut că sunt nebun pentru că am adoptat această abordare, dar acum vor să se alăture”, a declarat John Kwabena Narh.

Citeste si: 13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Ciocolatei

Schimbările climatice afectează grav sănătatea oamenilor, dar în special și firmele agricole și alimentare. Dacă fermierii și firmele agricole nu se vor adapta la noile politici guvernamentale, atunci, efectele vor fi unele devastatoare. Un studiu realizat recent arată că schimbările climatice ar putea duc la dispariția mai multor fructe și legume.

Printre acestea se numără ciocolata, cafeaua, avocado, fructele de pădure, prunele, cireșele, piersicile și caisele. De asemenea, pe lista alimentelor amenințate de schimbările climatice se mai află și bananele, porumbul, năutul, alunele și cerealele, arată Tasting Table.