Stiri

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Ciocolatei

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Ciocolatei
Ziua Internațională a Ciocolatei  [Sursa foto: PixaBay]
An de an, pe 13 septembrie, se serbează ziua internațională a ciocolatei, iar noi îți venim în ajutor cu o serie de lucruri interesante despre acest preparat.

Ziua Internațională a Ciocolatei este pe 13 septembrie. Sărbătorește alături de noi, în timp ce îți oferim câteva fapte interesante și idei distractive pentru a sărbători acest răsfăț foarte iubit. După ce și-a făcut debutul în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, ciocolata poate fi găsită acum peste tot. Indiferent dacă sunteți fan al ciocolatei negre, al ciocolatei albe sau al ciocolatei calde, nu se poate nega că acest dulce este pe placul tuturor. 

Citeste si: 13 septembrie 2022: Ziua Pompierilor. Programul evenimentelor

Istoria zilei internaționale a ciocolatei. Curiozități despre acest preparat delicios

Istoria ciocolatei poate fi urmărită încă din 450 î.Hr., originară din Mesoamerica, actualul Mexic. Cuvântul „ciocolată” este derivat din cuvântul nahuatl, „chocolatl”, care înseamnă „apă fierbinte” și cuvântul aztec, „xocoatl”, care înseamnă „apă amară”. În urmă cu aproximativ 4.000 de ani, olmecii au început să transforme boabele de cacao în ciocolată, pe care o foloseau ca medicament și ca parte a ritualurilor obișnuite. Secole mai târziu, ciocolata a fost asimilată în cultura mayașă ca băutură și pentru încheierea unor tranzacții importante.

Citeste si: Cum arăta dieta Reginei Elisabeta a II-a. Alimentul care nu lipsea niciodată din meniul Suveranei

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Ciocolatei
Ziua Internațională a Ciocolatei[Sursa foto: PixaBay]

Boabele de cacao au fost odată percepute ca fiind atât de valoroase încât au fost folosite ca monedă de către azteci, care credeau că boabele sunt un dar de la zei. Putența sa a fost atât de venerată încât băștinașii l-au băut în pregătirea pentru război. Potrivit legendei, ciocolata și-a găsit drumul spre Spania în secolul al XVI-lea prin Hernan Cortes, un explorator spaniol care a descoperit cacao în timpul călătoriei sale în America. De atunci, ciocolata s-a răspândit curând în alte părți ale Europei. În 1828 însă, presa de ciocolată a fost inventată de un chimist olandez numit van Houten. Aparatul a putut stoarce boabele de cacao prajite pentru a obtine pudra fină de cacao folosita la fabricarea ciocolatei. Acest lucru nu numai că a făcut ciocolata mai accesibilă pentru omul obișnuit, ci și producția de masă posibilă.

13 septembrie 2022. Ziua Internațională a Ciocolatei
Ziua Internațională a Ciocolatei[Sursa foto: PixaBay]

În secolul al XX-lea, ciocolata este încă savurată în toată lumea, într-o mare varietate de arome și formule interesante. Cacao este acum cultivată și exportată din peste cincizeci de țări, cu peste 4,7 milioane de tone pe an.