Stiri

Cine este omul care a creat cele mai emblematice sunete de pe dispozitivele Apple

Cine este omul care a creat cele mai emblematice sunete de pe dispozitivele Apple
Sunetele produse de dispozitivele Apple sunt inconfundabile, iar omul care le-a creat are o poveste foarte interesantă.

 Jim Reekes este omul care a creat cele mai emblematice sunete de pe dispozitivele Apple. Acesta a lucrat pentru companie doar până în 1990, până ca gigantul american să ajungă la proporţiile din zilele noastre. Iar Reekes nu s-a ocupat de partea de sunet, ci a lucrat la partea de software la fiecare nivel al sistemului de operare. După ce a părăsit compania Apple, Reekes a lucrat în continuare la partea audio a mai multor aplicaţii.

Povestea lui Jim Reekes, omul care a creat sunetele emblematice de pe dispozitivele Apple

 Primul sunet de pe dispozitivele Apple îl enerva la culme pe Jim Reekes, aşa că acesta a luat ultima notă a melodiei "Day In A Life”, de la The Beatles şi a transformat-o în sunetul Apple. Modificarea adusă de Reekes nu a fost deloc pe placul inginerilor companiei, care au încercat să îl saboteze, spunând chiar că în cazul în care sunetul original va fi schimbat cu cel propus de Reekes, calculatoarele Apple Quadra ar putea da erori. Acest sunet este folosit însă chiar şi acum pe calculatoarele Apple.

 "Sosumi" pare o denumire cu influenţe japoneze, dar numele celebrului sunet nu are nicio legătură cu Japonia şi reprezintă doar o ironie a lui Reekes. În momentul înfiinţării companiei, Apple le-a propus componenţilor The Beatles, care deţineau Apple Music, că nu va avea niciodată vreo legătură cu muzica. Evident, Apple şi-a încălcat promisiunea, iar Apple Music a dat în judecată Apple Computers. Pe Reekes l-a amuzat acest lucru, aşa că şi-a denumit sunetul "So sue me", care în traducere liberă înseamnă "Aşa că dă-mă în judecată". Inventatorul celebrelor sunete a spus la momentul respectiv că "Sosumi" este un cuvânt care provine din limba japoneză. Şi sunetul produs de camerele telefoanelor Apple a fost lansat tot de Jim Reekes, omul care nu a beneficiat de drepturi de autor pentru sunetele care au avut un impact uriaş în evoluţia companiei Apple.