Stiri

Chiriile se scumpesc înaintea anului universitar. Cât vor plăti studenții din București

chirie
Prețurile chiriilor au început să crească din nou  [Sursa foto: PixaBay]
Prețurile chiriilor au început să crească înainte de începerea anului universitar 2022-2023.

Revenire studenților în noul an universitar generează noi creșteri de prețuri pentru închirierea apartamentelor. Pe fondul cererii crescute generate de revenirea studenților în toamnă, Imobiliare.ro arată că la finalul lunii august 2022, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat, în general, majorări de până în 10%.

Pe primul loc se află Cluj-Napoca în topul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Bucureștiul la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere.

Cele mai accesibile locuințe spre închiriere din cele cinci mari centre regionale analizate se află în Timișoara.

chirie
Cât costă acum o chirie în Capitală, dar și în alte orașe [Sursa foto: PixaBay]

Cât s-au scumpit chiriile în București. Iată cât o să plătească studenții din toamnă

Cea mai mare creștere a căutărilor a avut loc în Capitală, unde numărul căutărilor legate de chirii a crescut cu 24,2% față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în Brașov, a fost înregistrată o creștere de 22,8% a numărului de căutări, în timp ce în Cluj-Napoca, cererea a crescut cu 19,9%.

Citeste si: Impozitarea proprietăților imobiliare se schimbă radical! La ce să ne așteptăm din 2023 și cât vom plăti în plus

În București, suma medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 283 de euro în august 2022, în creștere cu 8%, de la nivelul de 260 de euro pe lună consemnat în perioada similară din 2021. Pe de altă parte, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, prețurile pentru garsoniere și studiouri sunt mai mici cu aproximativ -2,5%.

Un apartament cu două camere, pe de altă parte, se închiriază acum cu 430 de euro pe lună, în creștere cu 7%, de la o medie de 400 de euro pe lună în august anul trecut. Pe acest segment, merită menționat că a fost recuperată scăderea din pandemie.

Comparativ cu anul trecut, așteptările proprietarilor de locuințe cu trei camere au crescut cu 4%, ajungând la o medie de 600 euro pe lună. Nivelul chiriei practicate pe acest segment este comparabil cu cel din 2019.

Cele mai accesibile zone din București 

Studenții interesați și nu numai pot găsi și prețuri mai accesibile, cele mai mici chirii înregistrându-se în zona Mărgeanului (5,6 €/mp), Prelungirea Ghencea (5,7 €/mp) și Apusului (5,8 €/mp).