Stiri

Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023: Lista băncilor cu cele mai avantajoase oferte

Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023: Lista băncilor cu cele mai avantajoase oferte
Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023 [Sursa foto: PixaBay]
Scade inflația, scad și dobânzile la depozitele în lei! În 2023, câștigul va fi tot mai mic pentru cei care își țin banii la bancă

Prețurile au crescut enorm în ultimii ani, iar românii trebuie să facă față unor cheltuieli uriașe. Pentru cei care se întreabă care este cea mai bună modalitate pentru a-și păstra economiile pentru vremuri mai grele, depozitele la bănci nu sunt cea mai bună alegere în prezent. Odată ce scade inflația, scad și dobânzile la depozite, astfel că românii vor avea un câștig tot mai mic. Iată care sunt băncile cu cele mai avantajoase oferte. 

Citește și: Care este secretul căsniciei fericite dintre Adela Popescu și Radu Vâlcan? Artista a mărturisit cum gestionează certurile din cuplu: ”Toți avem dorința asta”

Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023: Lista băncilor cu cele mai avantajoase oferte
Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Ce vor vedea telespectatorii la Kanal D2, începând din 2 aprilie, ziua lansarii noii staţii TV!

Care sunt băncile cu cele mai avantajoase oferte? 

Majoritatea băncilor au menținut ratele de anul trecut, însă există și grupuri care au micșorat dobânda la depozit. 

Cea mai avantajoasă ofertă pentru dobânda la depozitele în lei o oferă grupul bulgăresc TBI Bank și este de 9,3% pentru un depozit simplu și 8,97 pentru un depozit online. Potrivit finzoom.ro, TBI Bank ar aduce pentru suma de 5000 de RON, un câștig real de 418,50 lei pentru o perioadă de 12 luni.

Această bancă este urmată de BCR cu o dobândă de 7,20% pentru un depozit la termen online și 6,30% pentru depozit la termen, CEC (7,20%), Libra Internet Bank (6,97%). 

Chiar dacă sunt considerate cele mai mari bănci din punct de vedere al activelor, acestea nu oferă dobânzi mai mari la depozitele în lei, iar de la finalul anului trecut le-au și micșorat semnificativ. Acum, Banca Transilvania oferă o dobândă anuală de 6,75% pe an, micșorând dobânda de la 7,25% în luna decembrie 2022. La fel a făcut și grupul BRD, care oferă o dâbândă de 7,05%, micșorată de la 7,5%. Totuși, Raiffeisen Bank a majorat dobânda la 7,5% pe an de la 7,25% în ultima lună a anului 2022.

Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023: Lista băncilor cu cele mai avantajoase oferte
Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Motivul uluitor pentru care Lady Gaga vrea să rămână celibatară. Cântăreața laureată cu un Premiu Oscar a făcut un jurământ cel puțin ciudat

Peste 60.000 de români ar putea pierde bani în cazul unui falimnet

În prezent, 11 milioane de români dețin depozite la bănci, iar 60.000 dintre aceștia au sume mai mari de 100.000 de euro. Mulți dintre ei se tem să nu piardă economiile pe care le au, în cazul în care va apărea în România o criză asemănătoare celei din 2008. Cu toate acestea, specialiștii încearcă să îi liniștească, susținând că în cazul unui falimet, își vor primi banii înapoi. De asemenea, ei sunt încurajați să caute bănci mari și stabile, care pot face față problemelor din domeniul economic. 

„Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva cu banca, în maximum șapte zile ne primim banii înapoi, plus dobânzi, minus eventuale comisioane”, spune Irina Chițu, analist financiar.