Stiri

Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă?

Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă
Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă
Mușcăturile de căpușe sunt adesea inofensive și nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, iar anumite căpușe pot transmite boli oamenilor și animalelor de companie

Dacă ați petrecut ceva timp în aer liber, probabil că ați întâlnit căpușe la un moment dat. Mușcăturile de căpușe pot îmbolnăvi oamenii. Mai jos sunt câțiva pași pe care îi puteți face după o mușcătură de căpușă pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi.

Citeste si: Dimineața Nebună: Singurul traseu de drumeție din lume pe care turiștii nu au voie să vorbească- AUDIO

Căpușele sunt niște insecte mici, care sug sânge. Sunt arahnide, ceea ce înseamnă că sunt înrudite cu păianjenii. Culorile lor pot varia de la nuanțe de maro până la maro-roșcat și negru. Pe măsură ce iau mai mult sânge, căpușele cresc. După ce o căpușă se hrănește cu gazda sa timp de câteva zile, se umflă și poate deveni verde-albăstruie. Căpușele preferă zonele calde și umede ale corpului, potrivit sursei de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Este important să vă adresați medicului dumneavoastră cât mai curând posibil după o mușcătură de căpușă, chiar dacă nu aveți simptome. De exemplu, în zonele țării în care boala Lyme este frecventă, medicii vă pot recomanda, în anumite condiții, să primiți tratament pentru boala Lyme după o mușcătură de căpușă chiar înainte de apariția simptomelor.

Citeste si: Cum să îţi prelungeşti valabilitatea certificatului COVID-19?

Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă
Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă

Cum poți să-ți dai seama dacă ai fost mușcat de o căpușă?

Căpușele pot rămâne atașate de piele până la 10 zile după prima mușcătură. Ele devin mai mari și mai ușor de observat pe măsură ce timpul trece.

Simptomele bolii Lyme pot apărea între 3 și 30 de zile după ce ați fost mușcat. De asemenea, este posibil să vedeți mai multe erupții cutanate. Erupția poate deveni mai mare în decurs de câteva zile.

Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă
Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o căpuşă

Simptomele unei reacții alergice la mușcătura de căpușă

Înțepăturile de căpușe sunt de obicei inofensive și pot să nu producă simptome. Dar dacă sunteți alergic la mușcăturile de căpușe, este posibil să aveți: durere sau umflare la locul mușcăturii, o erupție cutanată, o senzație de arsură la locul mușcăturii, vezicule dificultăți de respirație, dacă aveți o alergie severă.