Stiri

Ce amendă primești dacă începi o construcție și nu ai autorizație?

Ce amendă primești dacă începi o construcție și nu ai autorizație?
Autorizație de construcție  [Sursa foto: PixaBay]
Amenzi usturătoare pentru cei care vor să construiască o casă și nu țin cont de prevederile legale. Ce presupune și cum se obține o autorizație de construire?

Cei care doresc să construiască o casă sau să facă modificări la cea pe care o au, trebuie să țină cont de prevederile legale, în caz contrar riscă amenzi usturătoare. Înainte de demararea proiectului și pentru a vă asigura că nu vă veți lovi de dificultăți de ordin biocratic, trebuie să obțineți autorizația de construcție. Iată cum puteți să o obțineți, dar și ce sumă trebuie să scoată din buzunar cei care nu respectă prevederile legale. 

Citește și: Haluk Levent a avut un accident în timp ce acorda ajutor victimelor cutremurului din Turcia. În ce stare se află acum muzicianul

Ce amendă primești dacă începi o construcție și nu ai autorizație?

Dacă ai construit o casă fără autorizație, poți primi o amendă cuprinsă între 1.000 și 100.000 de lei. Ulterior, cel care a realizat construcția va fi obligat să intre în legalitate, în caz contrar primăria îl poate da în judecată și îl poate obliga să își demoleze construcția sau o va demola chiar instituția pe cheltuiala

lui. 

Ce amendă primești dacă începi o construcție și nu ai autorizație?
Autorizație de construcție [Sursa foto: PixaBay]

Cei care au construit o casă fără autorizație de construire înainte de 01 august 2001 își poți înscrie dreptul de proprietate asupra construcției în Cartea Funciară pe baza Certificatului de Atestare Fiscală și Documentația Cadastrală a Imobilului. În cazul celor care au finalizat construcția de mai mult de trei ani o pot intabula pe baza unui Certificat de atestare a construcției.

Dacă nu au trecut trei ani, posesorii clădirii pot intra în legalitate prin procedura administrativă, document care coincide cu cele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire.

Citește și: Tragediile se țin lanț în familia lui Gazi Demirel, după cutremurul din Turcia! O altă rudă a artistului a fost găsită decedată printre ruine: "Nu se mai oprește! Mi-e frică să mai răspund la telefon"

Ce presupune și cum se obține o autorizație de construire?

Autorizația de construcție este un document eliberat de către autoritățile locale care îți oferă dreptul fie să construiești o clădire nouă, fie să consolidezi sau să aduci modificări uneia deja existente. Persoanele solicitante trebuie să depună la primăria localității de reședință un dosar cu avize și acorduri. Dacă terenul se află în București, atunci dosarul va fi depus la primăria de sector. 

Potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991 și Legii nr. 350/2001, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcție începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obținerii autorizației de construire. Iată care sunt actele care trebuie să fie depuse: 

  • cerere-tip;
  • certificatul de urbanism;
  • titlul de proprietate asupra terenului și/sau construcțiilor (după caz, se va depune extrasul de plan cadastral actualizat și extrasul de carte funciară de informare actualizat);
  • avizele și acordurile legale necesare stabilite prin certificatul de urbanism;
  • proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;
  • dovada de achitare a taxelor legale.

Ce amendă primești dacă începi o construcție și nu ai autorizație?
Autorizație de construcție [Sursa foto: PixaBay]

Costurile pentru obținerea autorizației de construcție sunt stabilite prin Codul Fiscal și se calculează în funcție de suprafața pentru care se solicită actul. Astfel, taxa poate fi între 5 și 14 lei, pentru suprafețe cuprinse între 150 și 1.000 m2, iar pentru fiecare m2 în plus, se va percepe o taxă de 14 lei+ 0,01 lei. Taxa pentru autorizația de construire a unei case în mediul rural este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a construcției.

O autorizație este valabilă timp de 12 luni, perioadă în care proiectul trebuie să fie demarat, iar dacă este necesar, aceasta se poate prelungi până la sfârșitul lucrărilor. Prelungirea se acordă o singură dată și se face în baza unei cereri care trebuie să fie depusă cu 15 zile înainte de expirarea termenului inițial. 

Citește și: Care sunt orașele cele mai afectate de cutremurele din Turcia si Siria

Ce construcții necesită autorizație de construire? 

Iată care sunt tipurile de clădiri pentru care este necesară o autorizație de construcție: 

Ce amendă primești dacă începi o construcție și nu ai autorizație?
Autorizație de construcție [Sursa foto: PixaBay]

  • lucrări de construire, reconstruire, consolidare, extindere, modificare, schimbare de destinație ori de reparare a construcțiilor de orice fel și a instalațiilor aferente acestora;
  • lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare a clădirilor declarate monumente istorice;
  • lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu de tip chioșcuri, tonete, cabine, panouri de afișaj, firme și reclame, copertine, pergole, necesare în vederea organizării executării lucrărilor de bază, dacă nu au fost autorizate odată cu principala construcţie în jurul cărora sunt amplasate.