Stiri

Câți bani câștigă, de regulă, un degustător de vinuri (somelier)

Câți bani câștigă, de regulă, un degustător de vinuri (somelier)
[Sursa foto: Facebook ]
Un somelier sau un degustător de vinuri poate ajunge să câştige şi câteva mii de euro pe lună.

 Un somelier nu se ocupă doar de degustarea de vinuri, ci are mult mai multe atribuţii, cel puţin dacă este la început de drum în această meserie. Este bine de ştiut că un somelier începător nu câştigă foarte mulţi bani. Poate ajungă însă la un salariu uriaş, după ani de experienţă.

Câţi bani câştigă pe lună un somelier

Câți bani câștigă, de regulă, un degustător de vinuri (somelier)

 Somelierul este acea persoană care se ocupă cu degustarea şi servirea vinurilor.

Este mai degrabă o vocaţie decât o profesie, însă există şi studii pentru aşa ceva. Pentru a ajunge un somelier, trebuie să urmezi o şcoală de specialitate, iar urmarea unor cursuri în acest domeniu oferă un avantaj la angajare. Cursurile suplimentare în viticultură, oenologie (studiul vinurilor), enografie (distribuirea geografică a vinurilor și a soiurilor de viță-de-vie) şi în degustarea vinului sunt de asemenea excelente în formarea profesională.

Câți bani câștigă, de regulă, un degustător de vinuri (somelier)

 Cei mai mulţi somelieri sunt angaţi ai restaurantelor de lux, de tip fine dining. Un astfel de angajat trebuie să aibă cunoştinţe despre viticultură, prepararea și servirea vinului, despre distilare și istoria sa. De altfel, trebuie să fie pregătit să răspundă întrebărilor clienţilor cu privire la toată gama de vinuri din meniu. Tot somelierii se ocupă şi de alegerea vinurilor din meniu, pentru a le recomanda clienţilor ce tip de vin se completează perfect cu mâncarea servită. În funcţie de experienţă, someierul poate avea şi alte sarcini. De exemplu, poate organiza pivniţa pentru vinuri şi aplica tehnologia corectă pentru păstrarea băuturilor în cele mai bune condiţii.

 Când vine vorba despre salariul pe care îl poate câştiga un somelier, acesta variază foarte mult. În România, remuneraţia porneşte de la 2 mii de lei şi poate ajunge şi la 10 mii de lei. În afara ţării însă, lucrurile stau cu totul şi cu totul diferit. Un maestru somelier poate câştiga în SUA şi Canada şi 40 de mii de lei lunar, în timp ce în Europa, salariul poate să depăşească 25 de mii de lei lunar.