Stiri

Câte kilograme de aur se află în vistieria României în acest moment

Câte kilograme de aur se află în vistieria României în acest moment
România dispune de o rezervă foarte mare de aur, care valorează miliarde de euro.

 În 1986, rezerva României din străinătate nu mai conţinea nici măcar un gram de aur, iar în ţară mai erau în jur de 42 de tone. Nicolae Ceauşescu a folosit aurul pentru a stinge datoriile externe ale ţării, însă până în 1989, BNR a mai cumpărat la ordinul fostului dictator încă 17,6 tone de aur.

Câte kilograme de aur mai deţine în acest moment România

 În acest moment, rezerva de aur a României numără 103,6 tone, ceea ce înseamnă aproximativ 4,8 miliarde de euro. Banca Naţională a României a dezvăluit şi care este valoarea rezervei totale a ţării, adică aur plus valută. Aproape 40 de miliarde de euro deţine România în acest moment, cu 2,5 miliarde mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 Aproape 60 la sută din rezerva de aur a ţării se află în străinătate, adică în jur de 61 de tone, iar BNR plăteşte aproximativ 66 de mii de euro anual pentru a ţine aurul în Anglia. În timpul în care Liviu Dragnea era premier, acesta avea ca obiectiv aducerea tezaurului în ţară. Senatul a adoptat proiectul de lege iniţiat de Dragnea şi de Şerban Nicolae, însă BNR şi Iohannis nu au fost de acord cu această iniţiativă, iar acum proiectul stagnează.

 România mai are cantităţi impresionante de aur şi de alte bunuri în Rusia, pe care nu le va recupera probabil niciodată integral. Ţara noastră a dus tezaurul în Rusia în timpul Primului Război Mondial pentru a fi adăpostit de armatele Puterilor Centrale. Însă după ce comuniştii au preluat puterea în Rusia, sovieticii nu au mai vrut să returneze tezaurul. Ulterior, aceştia au trimis spre o românia o parte din bunuri, în trei tranşe: în 1935, 1956 şi în 2008, dar cea mai mare parte din tezaur se află în continuare în Rusia, ceea ce reprezintă un subiect extrem de sensibil în relaţiile diplomatice dintre cele două ţări.

Câte kilograme de aur se află în vistieria României în acest moment
Vagoane încărcate cu aur plecând spre Rusia