Stiri

Cât costă un metru cub de gaze în 2022?

Cât costă un metru cub de gaze în 2022
[Sursa foto: Facebook ]
Gazele naturale au atins preţuri record, iar românii se aşteaptă la facturi imense în această iarnă.

Cât costă un metru cub de gaze în 2022? În acest an au avut loc multe schimbări pe piaţa gazelor naturale, iar creşterea preţurilor se va resimţi şi în buzunarele românilor.

Care sunt cauzele creşterii preţului la gazele naturale

Preţul gazelor naturale a atins preţuri record în acest an, atât pe piaţa internaţională, cât şi pe cea internă. La bursa din Olanda, MWh a ajuns chiar şi la 251 euro.

Principalii factori care au contribuit la această creștere au fost războiul din Ucraina, reducerea importului de gaze din Rusia, dar şi creşterea preţului petrolului, care influenţează în mod direct costul gazelor naturale. De asemenea, sporirea consumului şi diminuarea rezervelor de gaze naturale au dus şi ele la această criză. 

Specialiştii spun că marea problemă nu va fi neapărat preţul ridicat al gazelor, ci existenţa efectivă a acestora. Astfel, se poate ajunge în situaţia în care unii consumatori sau unele ţări să plătească oricât pe gaze, pentru a nu rămâne neaprovizionaţi.

Cât costă un metru cub de gaze în 2022

Cât costă gazele naturale în România în 2022

În România, consumul de gaze naturale era măsurat doar în metri cubi (m3), însă de câţiva ani, consumul se măsoară în general în kWh. Pentru a transforma m3 în kWh, trebuie să folosiţi următoarea formulă:

  • Metri cubi (m3) folosiți (afișați pe contor sau estimați) x putere calorică (înscrisă pe factură sau pe site-ul furnizorului)= kWh (energie)

Guvernul României a aprobat, pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, Ordonanța de Urgență 27/2022 care prevede o nouă schemă de sprijin pentru clienții de energie electrică și gaze naturale. Măsura are în vedere protejarea clienților finali de efectele măririi prețurilor de vânzare a gazelor și energiei.

Așadar, până la 31 martie 2023, prețurile finale la energie electrică și gaze vor fi plafonate. La gaze, plafonul este de 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici şi 0,37 lei/kWh, pentru noncasnici, faţă de 0,31 lei cum era până la 1 aprilie 2022.