Stiri

Cât consumă un uscător de rufe?

uscator de rufe
Cât consumă un uscător de rufe  [Sursa foto: PixaBay]
În cazul în care vă gândiți să vă achiziționați un uscător de rufe, iată cât consumă un asemenea aparat.

Uscătorul de rufe este un aparat care a început să fie achiziționat tot mai des de români. Beneficiul acestui aparat este economisirea timpului pe care îl pierdeți așteptând să se usuce rufele la aer liber. Astfel, prin intermediul unui uscător de rufe, aveți ocazia vă uscați rufele direct în interiorul casei, fără să mai țineți cont de vremea de afară.

În contextul în care anul 2022 a venit cu foarte multe scumpiri în ceea ce privește consumului energiei electrice, atunci când luați în calcul achiziționarea unui nou aparat, este important să vă gândiți și la acest aspect.

uscator de rufe
La ce costuri poate să ajungă un uscător de rufe [Sursa foto: PixaBay]

Ce tipuri de uscătoare există și cât consumă

În principiu, există două tipuri de uscătoare: modele cu condensare și modele de evacuare. Uscătoarele de condensare pot funcționa fie cu valoarea calorică a unei rezistențe electrice sau prin valoarea calorică a unei pompe de căldură integrat, iar acestea pot fi clasice sau cu condensator cu pompă de căldură.

Uscătoarele de condensare cu pompă de căldură sunt semnificativ mai puțină energie decât modelele convenționale. Ele aparțin clasei A (A+ sau A+++), iar consumul lor de energie electrică este redus. Se presupune că consumă aproximativ 250 Kwh/ h (270 Kwh/ h în realitate), ceea ce corespunde unui consum anual de energie electrică estimat la mai puțin de 50 de euro/an .

Citeste si: O nouă taxă pentru românii care dețin gospodării! Persoanele care au centrale pe gaz vor plăti mai mulţi bani: „Se va calcula amprenta de carbon ”

Cât consumă un uscător de rufe?
Cât consumă un uscător de rufe?[Sursa foto: PixaBay]

Este știut faptul că un uscător de rufe consumă ceva mai multă energie electrică decât o mașină de spălat, așa că acest criteriu este unul pe care trebuie să îl ai în vedere. Uscătorul de evacuare este cel mai ieftin model, dar consumă cea mai multă energie și trebuie fie conectat la un sistem de drenaj adecvat. Evacuare uscător aparține clasa C și poate consuma cu ușurință mai mult de 75 de euro/ an în energie electrică, potrivit wiki-interior.com.

Dacă nu vreți să existe o modificare substanțială în ceea ce privește factura la energie electrică, este indicat să optați pentru un model care să se încadreze cel puțin în clasa A sau în clasa A+, A++ sau A+++. Costurile vor fi un pic mai mari, însă pe termen lung această investiție se va observa în prețul unei facturi pentru energie.