Stiri

Cât costă să contruieşti o casă în 2022?

Cât costă să construieşti o casă în 2022
[Sursa foto: Facebook ]
Dacă vrei să îţi construieşti o casă în acest an, este bine să ţii cont de mai multe aspecte.

 Cât costă să construieşti o casă în 2022? Aceasta este întrebarea pe care şi-o pun mulţi români. Înainte de a face acest pas, trebuie să te informezi foarte bine, pentru că vor exista cu siguranţă cheltuieli la care nu te-ai gândit.

Cât costă să construieşti o casă în 2022

 În primul rând, trebuie să ştiţi că preţul construirii unei case variază foarte mult, pentru că fiecare proiect este unic.

Depinde foarte mult de materialele folosite, de variaţia pieţei privind costurile materialelor de construcţie, dar şi cât de bine negociaţi cu echipa de constructori. Vom lua ca etalon o casă standard, de 100 de mp. Va trebui să vă împărţiţi bugetul în trei categorii: actele necesare construirii, materialele de construcţie şi manopera. 

Citeste si: Prima Casă 2022: Când se lansează programul guvernamental?

Cât costă să construieşti o casă în 2022

 După ce ai achiziţionat terenul, trebuie să te ocupi de documentele necesare construirii locuinţei. În primul rând, vei avea nevoie de certificatul de urbanism, care iţi spune ce documente trebuie să mai aduci la primărie pentru a putea construi casa. În acelaşi timp, iţi explică şi regulile zonei cu privire la construcţia unui imobil. Pe baza acestor reguli ţi se va elabora proiectul casei. Pentru o casă de 100 de mp, certificatul de urbanism nu ar trebui să coste mai mult de 100 de lei.

 După aceea, trebuie să te ocupi de proiectul casei. Un astfel de proiect, pentru o casă de 100 mp, costă în jur de 6000 de lei. În aceşti bani sunt incluse proiectul de autorizare (D.T.A.C. – Documentaţie Tehnică pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire) şi proiectul tehnic si detalii execuţie (PTh şi DE) pentru structura de rezistenţă, arhitectură si instalaţii.

Citeste si: Model cerere de scoatere de la întreţinere

Cât costă să construieşti o casă în 2022

 Urmează apoi cadastrul, care se calculează prin raportarea la valoarea din act şi ridicarea topografică, ce costă în jur de 800 de lei. Avizele şi acordurile de amplasament costă şi ele câteva mii de lei. Vei avea nevoie de avize pentru electricitate, gaze, alimentare cu apă și canalizare, salubritate etc. 

 Trecem la materialele de construcţii, unde trebuie să fii foarte atent, mai ales la meseriaşii care vor încerca să te fure. De aceea, este bine să ai un proiect complet, inclusiv cu necesarul de materiale. Pentru o casă de 100 de mp, costul materialelor ajunge la aproximativ 200.000 de lei, însă costul poate fi chiar dublu, dacă alegi materiale foarte eficiente din punct de vedere energetic.

 Pentru manoperă, trebuie să negociezi cu meseriaşii preţul pe mp, iar costul ar ajunge undeva la 125.000 de lei. Evident, este recomandat să închei un contract cu o firmă de construcţii, pentru ca meseriaşii să nu te lase cu imobilul neterminat. 

 În concluzie, suma necesară construirii unei case de 100 de mp este de aproximativ 350.000 de lei, adică în jur de 70.000 de euro. Trebuie să ai un buget cu 20% mai mare însă, pentru că oricând pot apărea cheltuieli neprevăzute.