Stiri

Cât consumă un aparat de aer condiționat pe oră?

Cât consumă un aparat de aer condiționat pe oră?
Aparat de aer condiționat [Sursa foto: freepik]
Care este, de fapt, consumul unui aparat de aer condiționat? Iată câteva recomandări pentru a face economii la factura de energie electrică.

Acum că a venit anotimpul cald, românii folosesc tot mai des aparatul de aer condiționat, dar totodată se tem și de factura la energie. Experții avertizează că atunci când achiziționăm un astfel de aparat pentru zilele călduroase de vară, este foarte important să ținem cont de câteva aspecte. Iată câți bani veți avea în plus la factură, dar și ce aparate sunt cele mai economice. 

Citește și: Cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita în România în luna iunie

Cât consumă un aparat de aer condiționat pe oră?
Cât consumă un aparat de aer condiționat[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: 5 iunie 2023- Zi liberă: Ce beneficii primesc cei care muncesc în această zi? Prevederile din Codul Muncii

Câți kW consumă pe oră un aparat de aer condiționat? 

Temperaturile ridicate au revenit în România, iar oamenii se gândesc cum s-ar putea răcori în propria casă. Chiar dacă aparatul de aer condiționat ar putea fi cea mai eficientă soluție, mulți se tem că la finalul lunii vor avea o factură foarte mare, mai ales că prețurile la energie electrică au crescut considerabil în ultimul an.

Potrivit Antena 1, fiecare aparat de aer condiționat are un BTU(British Thermal Unit), care reprezintă o unitate de măsură în sisitem imperial, al cărei echivalent este Joule. Având în vedere că 1 BTU=1055 J, aparatele vor consuma în felul următor:

  • 5000 BTU: 0.25 – 0.4 kW/oră
  • 6000 BTU: 0.3 – 0.5 kW/oră
  • 8000 BTU: 0.4 – 0.65 kW/oră
  • 12000 BTU: 0.6 – 1 kW/oră
  • 18000 BTU: 0.8 – 1.5 kW/oră
  • 24000 BTU: 1 – 1.8 kW/oră
  • 36000 BTU- 1.5 – 2.8 kW/oră

Cât consumă un aparat de aer condiționat pe oră?
Câți kW consumă pe oră un aparat de aer condiționat[Sursa foto: freepik]

Citește și: Horoscop de weekend, 3-4 iunie 2023: Racii spun lucrurilor pe nume. Săgetătorii au probleme cu banii

Recomandări pentru economii la factura de energie când ai aparat de aer condiționat

Specialiștii avertizează că la achiziționarea aparatelor de aer condiționat trebuie să fim atenți la puterea lor în kW și la clasa energetică din care fac parte.

Astfel, aparatele din clasa A sau A+ au un consum mai mic cu până la 40%, decât cele din clasa energetică C sau D. Chiar dacă acestea sunt mai scumpe, în timp se va demonstra că acestea sunt mult mai economice decât cele care sunt mai puțin eficiente. 

Cât consumă un aparat de aer condiționat pe oră?
Recomandări pentru economii la factura la energie[Sursa foto: Pexels.com]

Este foarte important și locul în care aparatul de aer condiționat va fi montat, așa că încercați să alegeți un loc în care este ferit de razele soarelui, pentru a evita supraîncălzirea și pentru a nu i se reduce din performanță. De asemenea, este bine ca filtrele să fie curățate odată la două luni. Ai grijă să alegi un dispozitiv cu puterea necesare de încălzire și răcire a spațiului tău și ai grijă să setezi o temperatură cuprinsă între 21 și 25 de grade Celsius, astfel încât să nu fie o diferență foarte mare de temperatură față de cea de afară.