Stiri

Când vom trece la ora de iarnă în 2021. În ce zi vom da ceasurile înapoi

Când vom trece la ora de iarnă în 2021. În ce zi vom da ceasurile înapoi
[Sursa foto: Facebook ]
Toamna a venit, acum ne pregătim să dăm ceasurile înapoi cu o oră, pentru a trece la ora de iarnă.

 Nu mai este foarte mult timp şi vom trece la ora de iarnă, când va trebui să dăm cu o oră ceasurile înapoi. Ora de vară este folosită în mod oficial între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din luna octombrie.

În ce zi se trece la ora de iarnă în 2021

Când vom trece la ora de iarnă în 2021. În ce zi vom da ceasurile înapoi

  Pentru a trece la ora de iarnă va trebui să dăm ceasurile înapoi cu o oră, în noapte dintre 30 şi 31 octombrie.

Astfel ora 04:00 va deveni ora 03:00. Specialiştii au declarat în mai multe rânduri că schimbarea orei poate fi dăunătoare anumitor persoane, care pot resimţi dureri de cap, insomnii, oboseală şi anxietate. 

  "Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap", a declarat psihologul Mihaela Săhlean pentru rtv.ro

Când vom trece la ora de iarnă în 2021. În ce zi vom da ceasurile înapoi

 Riscurile pot deveni şi mai mari decât atât. "Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute. Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare", a explicat şi psihologul Keren Rosner.

 Comisia Europeană a venit cu propunerea că ţările de pe continent să renunţe la schimbarea orei şi le-a dat ocazia statelor să aleagă dacă vor să rămână permanent la ora de vară sau la cea de iarnă. Totuşi, pandemia de coronavirus a dat planurile peste cap, iar propunerea a rămas deocamdată fără rezolvare.