Stiri

Când trebuie sa punem cauciucurile de iarna în 2022 conform Codului Rutier

cauciucurile de iarna în 2022
Ce amenzi riscă șoferii dacă nu schimbă cauciucurile de iarnă  [Sursa foto: PixaBay]
Iată când trebuie să schimbi cauciucurile de la mașină în 2022, potrivit Codului Rutier.

Când trebuie sa punem cauciucurile de iarna în 2022. Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii atunci când se circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. Toți șoferii trebuie să ia în considerare să își schimbe cauciurile de vară cu cele de iarnă, astfel riscă amenzi usturătoare.

Pentru mulți șoferi din România, schimbarea cauciucurilor cu cele de iarnă aduce multă confuzie, deoarece nu există o dată calendaristică anume pentru schimbarea cauciucurilor de iarnă.

Acest lucru depinde exclusiv de condițiile meteo. Performanța cauciucurilor de vară se reduce considerabil odată ce temperaturile scad sub 7 grade.

Citește și: Când se montează cauciucurile de iarnă? Ce amendă riști dacă nu o faci

Anvelopele de iarnă sunt recomandate să fie montate începând cu luna noiembrie și să trebuie păstrate până la finalul lunii martie. Șoferii trebuie să ia în considerare faptul că mașina lor trebuie să fie echipată corespunzător atunci când se deplasează în zonele în care condițiile de iarnă sunt aspre.

cauciucurile de iarna în 2022
Când trebuie sa punem cauciucurile de iarna în 2022 [Sursa foto: PixaBay]

Când trebuie sa punem cauciucurile de iarna în 2022

Ordonanța de Guvern nr. 5/2011, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011 și completează Ordonanța de urgență nr. 195/2002, prevede că circulația autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei este interzisă.

„Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”, precizează art.102, alin. 1, punctul 28, din Codul Rutier.

 cauciucurile de iarna în 2022
Când trebuie sa punem cauciucurile de iarna în 2022 conform Codului Rutier[Sursa foto: PixaBay]

Când trebuie sa punem cauciucurile de iarna în 2022. Șoferii riscă amenzi dacă nu respectă această regulă

Dacă mașina ta este dotată cu cauciucuri de vară, iar asfaltul este uscat, chit că te afli în plin sezon rece, nu vei putea fi amendat. Cu toate acestea, dacă condițiile meteo devin nefavorabile, iar șoferul este prins fără cauciucurile corespunzătoare, atunci riscă să fie sancționat.

Amenda pentru șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu anvelope neadecvate se sancționează cu o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.