Stiri

Când se vopsesc ouăle pentru Paşte?

Când se vopsesc ouăle pentru Paşte?
[Sursa foto: Facebook ]
De pe masa de Paşte nu pot lipsi ouăle roşii. Iată când trebuie vopsite ouăle de Paște şi care este semnificaţia acestui obicei.

Poate cea mai importantă tradiţie de Paşte este vopsirea ouălelor. După ce au terminat curăţenia şi treburile casnice, gospodinele încep să pregătească bucatele pentru masa de Paşte, iar ouăle roşii nu pot lipsi din meniu. Se spune despre ele că sunt păzitorii casei, simbolizând viața eternă, fertilitatea, renașterea și norocul. 

Când se vopsesc ouăle pentru Paşte

Conform tradiţiei, ouăle se vopsesc în Joia Mare.

Dacă în primele trei zile din Săptămâna Patimilor se rezolvă treburile casnice şi se face curăţenie, începând de joi, gospodinele trebuie să se ocupe de masa de Paşte. Joi este bine să se vopsească ouăle, iar gospodinele le colorează în tot soiul de culori şi le ornează cu diferite motive. Însă culoarea roşie este cel mai des folosită, pentru că reprezintă sângele lui Isus Hristos, răstignit pe cruce.

Când se vopsesc ouăle pentru Paşte?

Legenda spune că Fecioara Maria, care venise să îşi plângă fiul răstignit, a aşezat un coş cu ouă lângă cruce, iar acestea s-au înroşit de la sângele care curgea din rănile Mântuitorului. Isus Hristos, văzând acest lucru, le-a transmis celor prezenţi: "De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi".

Tradiţii legate de ouăle de Paşte

Ouăle vopsite în roşu simbolizează sângele lui Isus Hristos, care s-a sacrificat pentru noi şi ar avea puteri miraculoase, de a ţine relele departe de noi. În acelaşi timp, ouăle vopsite galben, verde şi albastru aduc bucuria primăverii, iar cele vopsite în negru amintesc de cei trecuţi în nefiinţă. De asemenea, şi ouăle încondeiate au o semnificaţie. Acestea sunt simbolul lui Iisus Hristos, care a ieșit din mormânt și a înviat precum puiul din găoace. 

În tradiţia populară se spune că este bine ca ouăle roşii care sunt duse la biserică să fie sfinţite să fie îngropate în grădină. Acestea vor feri gospodăria de grindină şi de rele.