• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Buna Vestire 2025: Când este prăznuită de Biserică Blagoveștenia, cea mai veche sărbătoare a Maicii Domnului

Ce trebuie să știi despre Buna Vestire?
Când se sărbătorește Buna Vestire?  [Sursa foto: Facebook]
De Buna Vestire, creștinii au dezlegare la pește. Această mare sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Iată când pică în 2025.

În luna martie, Biserica prăznuiește o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru creștini, ce este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Buna Vestire, cunoscută și sub denumirea de Blagoveștenie, este cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului și amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit că îl va naște pe Iisus Hristos. În această zi sfântă, creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a fi feriți de rele tot anul, dar și pentru a avea parte de prosperitate. Iată care sunt acestea.

Citește și: Ipostaza neașteptată în care a fost surprins Justin Bieber: "Este atât de trist să văd asta". Ce spune reprezentantul artistului

Când este sărbătorită Buna Vestire în 2025?

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 martie, în perioada Postului Paștelui. Aceasta amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i s-a arătat Fecioarei Maria și i-a vestit că Dumnezeu a ales-o să-l aducă pe lume pe Fiul Său pentru mântuirea neamului omenesc.

Maica Domnului a rămas uimită atunci când a aflat ce avea de spus Îngerul, deoarece ceea ce urma să se întâmple cu ea era mai presus de legile firii.

Buna Vestire este sărbătorită în Postul Paștelui
Buna Vestire, una dintre cele mai importante sărbători din Postul Paștelui [Sursa foto: Facebook]

„Duhul Sfânt se va coborî peste tine și puterea Celui Prea Înalt te va umbri", i-a spus Sfântul Gavriil Fecioarei Maria, iar aceasta a grăit: "Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău" (Luca 1:38), potrivit creștinortodox.ro.

După ce Maica Domnului și-a dat consimțământul, a avut loc zămislirea directă a lui Iisus Hristos prin puterea și lucrarea Preasfântului Duh.

Citește și: Sam Phillips vine în România! Actorul din "Bridgerton", prezent la Comic Con 2025. Organizatorii evenimentului: "Își asumă și un rol unic"

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce e bine să faci cu ocazia acestei sărbători importante?

De Buna Vestire, creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri.

Ei au dezlegare la pește pentru prima dată în Postul Paștelui. Această sărbătoare este considerată un real prilej de bucurie, astfel că cei care postesc au permisiunea să consume mâncăruri care au la bază peștele. Ei vor mai avea dezlegare la pește abia în luna aprilie, când vor sărbători Duminica Floriilor sau Intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim.

Creștinii trebuie să aibă bani în buzunar de Buna Vestire, dar și să evite să iasă din casă flămânzi.

În satele din Transilvania, gospodinele obișnuiesc să pună în pragul casei sare, apă și pâine. Apa se păstrează pentru ca îngerii să-și potolească setea, în timp ce pâinea și sarea se dau de pomană pentru spor în gospodărie.

Pe data de 25 martie, nu se muncește sub nicio formă. Fiind o mare sărbătoare a creștinilor, aceștia trebuie să meargă la biserică, să se roage și să facă fapte de milostenie. În noaptea de Buna Vestire, maramureșenii obișnuiesc să adune toate lucrurile nefolositoare din gospodărie și să le dea foc. Primul cântec al cucului trebuie să îi găsească pe creștini veseli, îmbrăcați în haine de sărbătoare, cu bani în buzunare și cu stomacul plin. Credincioșii nu trebuie să fie supărați sau să se certe cu apropiații în această zi sfântă. Cei care aud cântecul cucului atunci când sunt flămânzi vor avea parte de un an greu, ce va fi marcat de necazuri și suferințe. În trecut, tinerii întrebau cucul cât trebuie să mai aștepte până când se vor căsători cu aleșii lor, potrivit unei vechi superstiții.

Citește și: Oana Roman le-a arătat tuturor noua achiziție: "Dumnezeu mi-a îngăduit să pot să o cumpăr". Vedeta și-a văzut în sfârșit visul cu ochii

Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire
Ce nu ai voie să faci sub nicio formă de Buna Vestire? [Sursa foto: Freepik ]

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Buna Vestire

„Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce ai zis: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu, și toate celelalte se vor adăuga vouă“, dăruiește-mi toate cele de trebuință pentru a merge pe calea mântuirii. În mâinile Tale este viața mea și fără Tine nu pot cunoaște nici împlinirea și nici bucuria cea adevărată. Știind aceasta, având dorința de a purta crucea căsătoriei, Te rog să mă ajuți să găsesc făptura potrivită alături de care să înfrunt marea vieții acesteia.

Ajută-mă, Doamne, ajută-mă, cum numai Tu mă poți ajuta. De multe ori ispita singurătății mi-a rănit inima, de multe ori diavolul deznădejdii a lovit în poarta sufletului meu. De atâta durere inima mea s-a strâns, și nu este nimeni care să-mi aline durerea. La Tine alerg, Doamne, nădejdea mea, întărirea mea, lumina vieții mele. Ajuta-mă să am o familie bineplăcută Ție, o familie peste care sa se reverse mulțimea binecuvântărilor Tale.

Ferește-mă, Doamne, de tot răul. Ferește-mă de o alegere greșită. Ferește-mă de minciuni, de răutate, de desfrâu. Să nu mă-nșele frumusețea cea degrab trecătoare, ci să caut mai ales frumusețea sufletească. Să nu mă orbească dragostea pătimașă, nici să nu mă biruie patimile și poftele. Tu știi, Doamne, nepriceperea si slăbiciunea minții mele. Izbavește-mă prin harul Tău de neputințele care mă apasă. Vino în ajutorul meu, Iubitorule de oameni! Dăruiește-mi înțelepciune și răbdare. O, grea este crucea răbdării, și greu îmi este să nu fiu covârșit de ea. Dar în Tine-mi pun nădejdea. Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului și slavă Sfinților. Amin!".