Bitcoin este într-o continuă creștere și tot așa este și energia electrică necesară „creării criptomonedelor”

Un studiu realizat de Universiatatea Cambridge arată că Bitcoin-ul consumă mai multă energie electrică decât ar consuma anual Argentina. Crearea criptomonedelor are nevoie de energie, pentru că implică calcule complexe efectuate de computere pentru a verifica tranzacțiile. Astfel, cercetătorii din Cambridge spun că industria consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an și este puțin probabil ca respectivul consum să scadă dacă valoarea monedei nu scade. În plus, criticii mai spun că decizia companiei Tesla de a investi puternic în Bitcoin îi subminează imaginea prietenoasă cu mediul.
Valoarea Bitcoin-ului a crescut după ce Tesla a anunțat că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari
Instrumentul online a clasat consumul de energie electrică al bitcoin peste Argentina (121 TWh), Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh) și apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh).
Pentru a „extrage” Bitcoin, calculatoarele- adesea specializate- sunt conectate la rețeaua de criptomonede și au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc Bitcoin. Acest proces presupune rezolvarea unor puzzle-uri, care, deși nu fac parte integrantă din verificarea mișcărilor monedei, oferă un obstacol pentru a se asigura că nimeni nu modifică în mod fraudulos înregistrarea globală a tranzacțiilor. Drept recompensă, creatorii primesc ocazional cantități mici de Bitcoin într-un proces adesea asemănat cu o loterie.