Stiri

Benedict Cumberbatch, vizat de guvernul din Barbados. Familia actorului a fost proprietară de sclavi pe insulă

Benedict Cumberbatch
Strămoșii actorului Benedict Cumberbatch au fost proprietari de sclavi în Barbados  [Sursa foto: Captura Video, Twitter ]
Actorul Benedict Cumberbatch și familia lui ar putea plăti despăgubiri insulei Barbados.

Barbados, care nu se mai află sub coroana britanică, duce o campanie pentru a obține despăgubiri de la moștenitorii celor care dețineau sclavi. Printre cei vizați se numără și actorul Benedict Cumberbatch.

Familia actorului britanic este vizată, deoarece strămoșii lor au fost proprietari de sclavi. Ei au deținut pe insula Barbados plantații de trestie de zahăr, unde munceau 250 de sclavi, relatează Insider.

Al șaptelea străbunic al actorului Benedict Cumberbatch a cumpărat plantația Cleland din St Andrew, Barbados, în 1728. Plantația a devenit apoi casa a 250 de sclavi, până când sclavia a fost abolită 100 de ani mai târziu. Actorul britanic a vorbit de multe ori public despre trecutul familiei sale.

Benedict Cumberbatch
Barbados ar putea să-i ceară despăgubiri actorului Benedict Cumberbatch[Sursa foto: Captura Video]

Strămoșii lui Benedict Cumberbatch au primit 6.000 de lire sterline

Plantaţia Cleland, deținută de strămoșii lui Benedict Cumberbatch, avea 250 de sclavi care munceau pe plantația de trestie de zahăr. După ce sclavia a fost abolită în 1833, proprietarii britanici de plantații au fost compensați de guvernul britanic pentru pierderea sclavilor.

Citește și: Filmul „Spider-Man: No Way Home”, cu Tom Holland și Zendaya în distribuţie, s-a menţinut pe primul loc în box office-ul românesc

Strămoșii actorului britanic au primit astfel 6.000 de lire sterline, ceea ce reprezintă astăzi 3,6 milioane de lire sterline (circa 4 milioane de euro). Nu se știe dacă banii de la strămoșii lui Cumberbatch l-au ajutat pe actor în vreun fel în ceea ce privește viitorul său.

Barbados, ca și alte insule din Caraibe, încearcă acum să se împace cu trecutul colonial și încearcă să obțină despăgubiri de la moștenitorii celor care dețineau sclavi.

Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch, vizat de guvernul din Barbados  pentru despăgubiri [Sursa foto: Captura Video]

David Comissiong, vicepreședintele Comisiei naționale pentru reparații, a indicat pentru Daily Telegraph că se află în "stadiile incipiente" ale procesului de revendicare a despăgubirilor.

David Denny, secretarul general al Mișcării Caraibe pentru Pace și Integrare, a declarat pentru aceeași sursă că toți cei care au avut sclavi pe teritoriul insulei sunt rugați să plătească despăgubiri: „Orice descendent al proprietarilor albi de plantații care a beneficiat de pe urma sclavie ar trebui să fie rugați să plătească despăgubiri, inclusiv familia Cumberbatch".

Benedict Cumberbatch a jucat rolul unui proprietar de sclavi

Benedict Cumberbatch nu a ascuns niciodată trecutul familiei sale. Într-un interviu pe care l-a oferit pentru The New York Times în 2014, el a mărturisit că mama lui l-a îndemnat să nu își folosească numele adevărat într-un cadru profesional, pentru a nu deveni ținta proceselor în despăgubiri aduse de descendenții sclavilor.

Benedict Cumberbatch a jucat în 2013 rolul unui proprietar de sclavi în celebrul film „12 Years a Slave", regizat de Steve McQueen.