Stiri

Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur

Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur
Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur [Sursa foto: PixaBay]
Măsurile care îți pot salva viața. Iată ce aplicație te anunță cu 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur.

Cutremurele au loc zilnic în întreaga lume, sute de milioane de oameni trăind în regiuni predispuse la seisme. Chiar dacă în România nu au loc zilnic astfel de fenomene, țara noastră este predispusă la cutremure. Aflarea cu câteva secunde înainte de producerea unui seism îți poate da timp să iei unele măsuri care îți poate salva viața. În prezent există două aplicații care vă pot anunța cu cel mult 25 de secunde înainte de producerea unui cutremur.

Furnizorii acestor alerte sunt Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului și Google.

Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur
Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur[Sursa foto: PixaBay]

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului deține două conturi dedicate pe Telegram și pe Twitter, la care internauții se pot abona și își pot seta de pe telefon sau de pe computer să primească alerte de cutremur. Important de precizat este faptul că sunt semnalate numai seismele din Vrancea, cu 25 de secunde înainte.

Citește și: Twitter, restricționat în Turcia, după criticile publice referitoare la reacția lentă a autorităților la cutremure

„Deasupra zonei seismice Vrancea există peste 30 de senzori, care înregistrează primele impulsuri, atunci când se produce un cutremur. Noi estimăm magnitudinea din primele 3 impulsuri, care ajung la cei mai apropiați senzori. În acel moment, energia disipată de cutremur este mică, nu produce pagube.

De la primele 3 impulsuri și până când vine unda periculoasă, în 25 de secunde, noi dăm acea alertă. Aceasta e unda care poate produce pagube”, a explicat directorul INCDFP pentru G4Media.ro.

Android Earthquake Alerts

În plus, utilizatorii de telefoane mobile cu sistem Android pot primi o alertă de cutremur de pe încă un serviciu gratuit- Android Earthquake Alerts. Acest sistem a devenit operaţional în România încă din anul 2022. Serviciul detectează cutremure de pe întreg mapamondul şi alertează utilizatorii Android de producerea unui astfel de fenomen în zona în care se află.

Nu este o aplicaţie separată, ci este o funcţionalitate care face parte din sistemul de operare Android. Acesta foloseşte accelerometrele cu care sunt prevăzute cele mai multe dintre cele peste 3 miliarde de smartphone-uri Android utilizate la nivel global.

Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur
Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur[Sursa foto: PixaBay]

După seismul de marți, din Gorj, de 5,7 pe Richter, au avut loc peste 200 de replici

După cutremurul puternic de marți, din județul Gorj, de 5,7 pe scara Richter, replicile s-au ținut lanț, iar numărul lor a trecut de 200. Potrivit institutului Național pentru Fizică a Pământului, cutremurul de marți produs la ora 15:16, a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter și s-a produs în județul Gorj, la o adâncime de 40 de kilometri.

Citește și: Dezamăgire totală în rândul fanilor! Actriță Cansu Dere nu a participat la cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din Turcia

Seismul s-a produs la 102 km nord-vest de Craiova, 120 km sud-vest de Sibiu, 146 km vest de Pitesti, 161 kilometri sud-est de Timisoara, 183 kilometri sud-est de Arad, 195 km sud de Cluj-Napoca, 204 km est de Belgrad, 208 km est de Zemun, 212 km nord-est de Nis, 212 km vest de Brasov. La ora 15:26, seismul a fost urmat de o replică produsă la o adâncime de 10 kilometri, care a avut magnitudinea de 3,4, a anunțat Institutul Național pentru Fizica Pământului. O altă replică a fost înregistrată la 15:29 și a avut magnitudinea 3,5.

Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur
Aplicația care te avertizează cu 25 de secunde înainte de un cutremur[Sursa foto: PixaBay]

Primele lucruri care trebuie făcute în caz de cutremur, imediat. Recomandările oficiale ale șefului DSU, Raed Arafat

Înainte de cutremur:

- să fie pregătită o trusă de urgență, precum și apă și mâncare pentru minim 72 de ore.

În timpul cutremurului:

- nu intrați în panică, acționați calm

- nu folosiți casa scărilor într-un bloc, nu luați liftul în timpul unui cutremur
- dacă este posibil, ușa locuinței trebuie deschisă, ca să nu se blocheze
- se recomandă adăpostirea sub un element de siguranță
- tocul ușii NU este întotdeauna cel mai bun loc pentru adăpost, deoarece ”nu corespunde întotdeauna cu grinda de rezistență”.

După cutremur:

- gazele trebuie închise, dacă au rămas deschise
- dacă vrei să ieși din casă, verifică dacă structura pe care vrei să cobori, respectiv scările, au suferit avarii
- întotdeauna să ne gândim să ajutăm și vecinii, deoarece echipele de intervenție vor fi foarte solicitate și nu vor face față tuturor apelurilor