Stiri

Anunțul momentului despre facturile la energie electrică. Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă

 Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă
Românii vor fi obligați să plătească o nouă taxă [Sursa foto: PixaBay]
Românii sunt obligați să suporte noi cheltuieli pe lângă factură. Ce se va întâmpla cu prețurile la energie electrică?

În ultima perioadă, prețurile la energia electrică a pus toată lumea pe jar. Dar, se pare că asta nu este tot, având în vedere că se vorbește de o taxă nouă pentru români. Decizia aparține Guvernului şi vine într-un moment nepotrivit, în contextul în care prețurile la electricitate şi gaze au crescut enorm. Toți consumatorii de energie electrică vor fi obligați să suporte, în mod individual, cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului.

Este decizia Guvernul prin ordonanță de urgență, iar costul montării unui astfel de contor este în jur 100 euro. 

O nouă taxă pentru consumatorii de energie electrică
O nouă taxă pentru consumatorii de energie electrică[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit Legii energiei și reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de ANRE, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028. 

Citește și: Românii care își postează mașinile scumpe pe internet, primesc vizita inspectorilor ANAF: „Facem aceste controale privind situația fiscală personală”

Facturi emise pentru cinci luni cu sume mari

Pe de altă parte, ultimele luni au ridicat și alte probleme, mai exact anumiți furnizori nu au emis facturile nici până acum. Sunt cazuri, spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE, în care nu s-au emis facturile pe ultimele cinci luni.

O nouă taxă pentru consumatorii de energie electrică
O nouă taxă pentru consumatorii de energie electrică[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Un bucureștean a făcut credit la bancă pentru un loc de parcare. Sumă valorează cât o garsonieră

"Un furnizor mare, nu-i dau numele, din luna mai nu a emis nicio factură la energia electrică pentru consumatorii care au avut un consum mediu de 300 kWh. Din mai, unii dintre ei nu au primit nicio factură. Deci, probabil, vor plăti factura pentru cinci luni", a atras atenţia vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).