Stiri mondene

Adi Sînă îndeamnă susținerea artiștilor români: „Muzica românească are potențial internațional”

Adi Sînă
Adi Sînă [Sursa foto: Captură YouTube]
Adi Sînă a vorbit la „Invitatul de 12” despre artiștii români și potențialul melodiilor create de compozitorii români.

Adi Sînă este unul dintre compozitorii și cântăreții cunoscuți de la noi din țară, iar duminică, 17 ianuarie, a fost invitatul lui Cosmin Cernat la „Invitatul de 12”. Artistul a stat de vorbă cu prezentatorul și au trecut în revistă subiecte precum copiii și școala online, muzica preferată a artistului, dar și planuri de viitor pentru noul an. 

În ceea ce privește muzica pe care Adi Sînă o ascultă atunci când vrea să se relaxeze, artistul a spus că ascultă diverse genuri muzicale.

A recunoscut că îi place să fie la curent cu tot ceea ce este nou, dar nu spune „nu” unei piese vechi. 

„Ascult tot ce se lansează nou. Îmi place să fiu la curent cu noutățile. Ascult și muzică veche. Săptămâna trecută m-am trezit în birou meu ascultând niște piese superbe din anii '70. Dacă asculți compoziția lor și felul în care construiesc melodia și armoniile, începi să înțelegi foarte multe lucruri despre muzică și îmi place să studiez muzica din punctul ăsta de vedere. Iat piesele de care ți-am amintit au un romantism extraordinar pe care nu prea îl mai întâlnim în zilele noastre sau dacă îl întâlnim e în alte forme. Dar mi-e dor de sentimentul ăla”, a spus Adi Sînă la „Invitatul de 12”. 

Ce părere are Adi Sînă de muzica actuală și cum crede că se va schimba ea în timp

„Muzica actuală tinde a nu avea melodie. Dacă înainte muzica însemna „melodie”, linie melodică, melodicitate, muzica modernă a început să renunțe ușor la melodie și atunci nu mai avem acea muzicalitate pe care am avut-o cândva. Asta nu știu dacă e un lucru bun sau rău. După gustul meu muzica ar trebui să aibă melodie. Muzica modernă are mai mult ritm și ritmică. Sunt două lucruri diferite. Evident că împreună formează ceva unic și frumos, dar cred că muzica modernă este ritmică mai mult”, a mai declarat Adi Sînă la „Invitatul de 12”. 

Adi Sînă
Adi Sînă[Sursa foto: Captură YouTube]

Întrebat cum crede că se va schimba muzica în viitor, peste 10-15 ani, Adi Sînă a spus că sunt intervale de timp de zece ani în cadrul cărora se schimbă trendurile în muzică.

„Cred că tot ce s-a întâmplat în anii '70/'80, va reveni. Acum e un trend, a revenit ușor muzica anilor '90. Dacă te uiți în piesele dance există foarte multe influențe din anii '90 din muzica dance. Deci cred că muzica va reveni la ce a fost, ușor în altă formă, altă abordare”, a mai declarat artistul. 

În cadrul aceleași emisiuni Adi Sînă i-a rugat pe oamenii de acasă să aprecieze mai mult muzica românească, mai ales în această perioadă pandemică în care artiștii nu au mai avut foarte multe variante de promovare. 

„Aș vrea să vă rog să susțineți muzica românească pentru că a reușit să facă mai mult, ceea ce înseamnă că autorii români, cântăreții români, cei care creează, au o calitate superioară. Deși în România nu am avut cele mai bune condiții de înregistrate, de creație, eu am stat pe la studiouri pe la subsol zeci de ani. Am creat niște melodii în niște condiții... pe genunchi. Unde vreau să ajung e că muzica românească are un potențial atât de mare. Alături de sport, muzica este un ambasador minunat”, a mai spus Adi Sînă la „Invitatul de 12”.