Actualitate

5 moduri în care simțul mirosului îți influențează viața

5 moduri în care simțul mirosului îți influențează viața
Cum ne influenteaza mirosul viata [Sursa foto: Unsplash]
Mirosul este primul simț pe care îl folosim după naștere și, în același timp, unul dintre cele mai puternice simțuri ale noastre, care ne influențează comportamentul, obiceiurile, stilul de viață și, în final, personalitatea.

Mirosul ne poate determina să ne placă sau nu o persoană, să ne stabilim un regim alimentar, să ne alegem ceea ce cumpărăm. Iată care sunt cele mai uimitoare moduri în care ne influențează viața simțul mirosului:

Mirosul și gustul

Chiar dacă un preparat arată apetisant, mirosul este cel care, de fapt, ne determină să optăm pentru un anumit aliment. Fiecare percepe în mod diferit anumite mirosuri și în funcție de asta ne alegem ce ne place și ce nu ne place.

Un pui rumenit la cuptor arată foarte îmbietor și toată lumea este de acord cu asta, dar există persoane care îl vor evita și vor merge mai departe pentru că pur și simplu mirosul lui nu este pe placul lor. Există alimente sau alte produse de consum cu diverse arome și fiecare persoană în parte își va alege preferatele, în funcție de informația pe care nasul o transmite spre creier.

Declanşează digestia

Deși credința generală este aceea că digestia începe în momentul în care începem să ne hrănim, în realitate, ea se declanșează înainte, atunci când simțim mirosul mâncării. Această informație ajunge la creier, care determină creşterea secreţiei de salivă, a celei de enzime digestive, de suc pancreatic şi de suc gastric. În consecință, imediat după ce percepe mirosul, organismul se pregăteşte pentru metabolizarea alimentelor.

Influenţează starea psihică

Dispoziția pe care o avem poate fi în strânsă legătură cu un miros anume. Așa a apărut aromoterapia. S-a demonstrat că anumite mirosuri, precum cel de lavandă sau de vanilie, ne induc starea de relaxare, în timp ce lămâia ne energizează. Potrivit unui studiu publicat de National Library of Medicine, mirosul de mentă îndepărtează stările de somnolență.

Ne avertizează în caz de pericole

Mirosul este în multe situații un veritabil mecanism de apărare. Spre exemplu, nasul percepe mirosul de fum înainte de a-l vedea. De asemenea, simţul olfactiv este cel care ne ajută să identificăm un aliment alterat înainte să-l gustăm.

Alegerea partenerului

Mirosul joacă un rol important și în alegerea partenerului de viață. Dincolo de parfumurile folosite, fiecare persoană are mirosul ei, care va transmite o informație anume către cei din jur. Potrivit unor studii, mirosul corporal natural al unei femei este mai seducător decât parfumurile. De asemenea, s-a constatat că nivelul de testosteron al unui bărbat creşte ca reacţie la acest miros, mai ales în perioada fertilă a femeii. Și femeile acționează sub influența mirosului corpului unui bărbat. O substanţă numită androstadienonă, secretată în transpiraţia bărbaţilor, creşte excitaţia sexuală a femeilor.