Stiri

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon: Cine este ucigaşul celebrului cântăreţ?

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon: Cine este ucigaşul celebrului cântăreţ?
[Sursa foto: Facebook ]
Pe 8 decembrie se împlinesc 41 de ani de la asasinarea celebrului John Lennon.

 John Lennon a fost unul dintre cei mai mari artişti ai secolului XX. Fostul component al trupei The Beatles a lăsat o moştenire fantastică şi a deschis noi drumuri pe plan muzical. Din păcate, s-a stins din viaţă mult prea devreme, pentru că a fost asasinat când avea doar 40 de ani.

Cine este cel care l-a asasinat pe John Lennon

 John Lennon s-a născut pe 9 octombrie 1940, în Liverpool şi a devenit un artist uriaş, devenit celebru alături de trupa The Beatles.

Lennon era o fire rebelă, această caracteristică regăsindu-se şi în compoziţiile, desenele şi scrierile sale. Fostul mare cântăreţ a fondat trupa The Quarrymen, în 1956, trupă ce avea să devină The Beatles, în 1960. Lennon a compus nu mai puţin de 25 de piese care s-au aflat pe primul loc în Billboard Top 100.

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon: Cine este ucigaşul celebrului cântăreţ?

 Viaţa i-a fost curmată însă, pe 8 decembrie 1980, când avea doar 40 de ani. Legendarul cântăreţ mergea spre apartamentul din New York, când Mark David Chapman l-a împuşcat în spate de patru ori. Ucigaşul a rămas la locul faptei, citind romanul The Catcher in the Rye, scris de J. D. Salinger. Născut şi crescut în statul Georgia, Chapman a fost un mare fan al trupei The Beatles. A fost indignat însă de declaraţiile făcute de Lennon, precum că The Beatles sunt "mai populari decât Iisus".

 Chapman a avut în vedere și uciderea altor personalități publice, printre care Johnny Carson, Paul McCartney și Elizabeth Taylor. Nu avea antecedente penale și tocmai își dăduse demisia de la un loc de muncă ca agent de securitate în Hawaii. 

41 de ani de la asasinarea lui John Lennon: Cine este ucigaşul celebrului cântăreţ?

 Avocaţii săi au vrut să îl declare schizofrenic, dar pe măsură ce se apropia procesul, acesta le-a transmis avocaților că doreşte să pledeze vinovat. Judecătorul a acceptat cererea lui Chapman și l-a considerat apt să fie judecat. El a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de la 20 de ani până la închisoare pe viață, cu mențiunea că i se va asigura un tratament de sănătate mintală. În 2000, Chapman a devenit eligibil pentru eliberarea condiționată, care de atunci a fost refuzată de 11 ori. Viața sa a fost dramatizată în filmele The Killing of John Lennon (2006) și Chapter 27 (2007).